Nils Petter Molvaer pokřtí v říjnu novou triovou desku

19. červenec 2011

Norský trumpetista Nils Petter Molvaer vydá v říjnu nové triové album. Informuje o tom Fred Bauer, známý německý odborník na Molvaera.

Na webu Molvaer.de uvádí, že křest Molvaerova alba se uskuteční na festivalu „Nasjonal jazzscene“ v Oslu 8. října. Jednoho z nejznámějších norských hudebníků tam doprovodí Stian Westerhus (kytara) a Erland Dahlen (bicí).

Stian Westerhus patří k nejžádanějším hráčům z mladé generace norských kytaristů, působí například v avantgardních formacích Puma nebo Monolithic. Erland Dahlen je mladý norský bubeník, který se pohybuje zejména na elektronické scéně, účinkoval např. na posledním albu Eivinda Aarseta (Live Extracts). Podle festivalu má deska znamenat posun směrem k noisu a tvrdšímu rocku, více informací však není známo.

Nils Petter Molvaer v Česku patří k nejznámějším představitelům fúze jazzu s elektronikou. Vystoupil zde dosud třikrát: naposledy na festivalu Colours v Ostravě minulý pátek (v duu s Janem Bangem). Na podzim čeká trumpetistu poměrně extenzivní evropské turné k představení nové desky.

Molvaer již dříve v triu hrával (spolu s Audunem Kleivem a Eivindem Aarsetem), jak ukazuje i tento záznam:

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.