Ninety Miles – koncert z Havany

26. červen 2014

Oceňované album Ninety Miles, na kterém spojili síly David Sanchez, Stefon Harris a Christian Scott s rodilými kubánskými hudebníky, má také svou živou (koncertní) paralelu. V sobotním Jazz Clubu na Čro Jazz odvysíláme jejich koncert z Havany z roku 2010.

Sobota 28.6. – ČRo Jazz 20:00 – 21:00: Jazz Club – záznam koncertu z Teatro Amadeo Roldán, Cubadisco, Havana, Kuba (nahráno 18. 5. 2010)

Nápad, se kterým přišel vibrafonista Stefon Harris, byl zdánlivě prostý: sestavit projekt složený z amerických jazzmanů a rodilých kubánských hudebníků. Na první pohled jednoduchý záměr však komplikovala zejména skutečnost, že se vše mělo nahrávat na Kubě. Získat potřebná povolení ke koncertu v Havaně a nahrávání tamtéž tak trvalo více než rok.

Nicméně podařilo se a zdá se, že kubánští hudebníci (zejména rytmika) dodali již známým americkým jazzmanům mladší a střední generace (vedle Harrise taky saxofonista David Sánchez a trumpetista Christian Scott) skutečně kreativní impuls k překonání vlastních (třeba i neuvědomovaných) žánrových omezení. Výsledkem byla studiová nahrávka Ninety Miles, která vyšla v roce 2011.

Po týdnu stráveném ve studiu se sestava složená ze tří zmiňovaných Američanů a dvou kubánských kvartetů sešla na jednom pódiu, v havanském klubu Cubadisco, a 18. května 2010 zde odehrála svůj první (a zároveň jediný) živý koncert. Výsledek odvysíláme v sobotu 28. června na ČRo Jazz (od 20:00).

Podívejte se na ukázku z koncertu:

Na pódiu v Cubadiscu se Američané připojují ke kvartetům dvou mladých kubánských pianistů (Rember Duharte a Harold López-Nussa). Tito místní hudebníci přispívají každý po jedné skladbě, Sánchez a Harris složili celkem čtyři kompozice. Je logické, že mezi skladateli i interprety jsou patrné rozdíly, dané zkrátka odlišným hudebním zázemím, tradicí hudebního školství a podobně. Celek však funguje dokonale.

Vlastně až na jednu výjimku zazněly na koncertě skladby, které najdeme i na zmiňované studiové nahrávce. Koncertní provedení však mnohem více dává vyniknout skupinové alchymii, skladby jsou díky kolektivním improvizacím mnohdy o třetinu až polovinu delší a odkrývají to z individuálních dispozic hráčů, co na studiové nahrávce ještě snad zůstávalo skryto.Nenechte si ujít tento výjimečný kubánský večírek ve vysílání Euro Jazzu!

Ninety Miles – concert z Havany, 2010

David Sanchez – tenor saxofon Stefon Harris – vibrafon Christian Scott – trubka

RytmikaSkladby 1, 3, 4, 6: Harold López-Nussa – pianoYandy Martinez Gonzalez – kontrabasRuy Adrian López-Nussa – bicíEdgar Martinez Ochoa – djembe, conga, batá

02402638.jpeg

Skladby 2, 5, 6: Rember Duharte – piano Osmar Salazar – baskytara Eduardo Barroetabena – bicí Jean Roberto San Miguel – perkuse

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na stanici Český rozhlas Jazz. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.