Klub Jazz Dock kvůli povodni evakuuje

2. červen 2013

Pražský jazzový klub Jazz Dock je nynějšími povodněmi ohrožen asi nejvíce za čtyři roky své existence. „Nevěřím, že k zaplavení dojde, ale pro jistotu vše stěhujeme pryč,“ říká v neděli odpoledne majitel architektonicky nápaditého prostoru Vladimír Lederer.

Jazz Dock vznikl v roce 2009 na smíchovském břehu Vltavy pod Janáčkovým nábřežím a v bezprostřední blízkosti Malé Strany a Kampy. Nezřídka bývá svou dramaturgií přirovnáván k vyhlášeným evropským klubům typu londýnského Ronnie Scott’s nebo pařížského New Morning a v Praze si získal nezanedbatelné množství jazzových příznivců mladé generace.

Jazzový klub je situován v bezprostřední blízkosti vodní hladiny, na rozdíl od blízkého Dětského ostrova je však chráněn dvěma komorami vltavských zdymadel. „Je to méně rizikové místo, než třeba park na Kampě,“ říká majitel klubu. Podle něj projektanti prostoru nebezpečí povodní respektovali a je i pojištěn.

Čtěte takéRána pro jazz: Pražský klub Jazz Dock zaplaven

„Jsme chráněni až do třetího povodňového stupně. Je tu riziko, že se voda přes blízká zdymadla převalí, ale moc tomu nevěřím. Přesto vyklízíme veškerou techniku, nástroje i potraviny,“ vysvětluje Lederer. Vystěhován byl i bílý klavír (křídlo), který je pro klub tak typický.

Přestože v době publikace článku hladina vody ještě nedosahovala úrovně klubu (rezerva činí asi 1 - 1,5 metru), ozývají se podle majitele klubu první nabídky pomoci. „Hudebníci volají, případně jdou rovnou vyklízet,“ říká Lederer.

Jazz Dock je momentálně z větší části vyklizen a zrušil program na nejbližší dny, včetně avizovaného pondělního křtu debutového alba pianisty Víta Křišťana (přesouvá se do klubu U Staré paní).

autor: Petr Vidomus
Spustit audio