Tomáš Sýkora

Jako skladatel je rozkročený mezi jazzem, vážnou a elektronickou hudbou.

Pro projekt 100 let jazzu/100 let rozhlasu složil novou autorskou kompozici Swinging on the Radio Waves

Sýkora se věnuje jak tvorbě pro orchestry, tak pro komorní uskupení. Je členem skladatelského sdružení Pražská šestka (The Prague Six) a na Andělem oceněném albu Concept Art Orchestra The Prague Six má autorskou kompozici Undefined.

Na album 100 Years, věnované 100. výročí založení Československé republiky, přispěl pátou částí, ilustrující léta 1989–2004. Do této skladby zakomponoval důležité události tohoto rozmezí: pád komunismu, rozdělení republiky, nástup Václava Havla a jeho nástupců, ale také vítězství českých hokejistů v Naganu. Tyto jednotlivé hudební úseky propojuje zvukovými samply včetně slavných vět „Havel na hrad!“ nebo „Přepište dějiny!“.

Čtěte také

V letech 2010–2013 natočil tři alba s dvanáctičlenným souborem wrgha POWU orchestra (včetně pásma vánočních písní Jaroslava Šimíčka a Petra Motýla Ať rosa z nebes sestoupí). V roce 2013 připravil jako skladatel společně s pianistkou Zdeňkou Košnarovou album soudobých klavírních skladeb Do větru a do tmy. Jako kapelník, pianista a skladatel se podílel na popovém albu zpěvačky Leny Yellow (Lenky Jankovské), jinak členky vokální skupiny Yellow Sisters. Zkušenosti má také z Orchestru Berg nebo z České filharmonie, jeho skladby uvedly filharmonie sídlící v Olomouci a Plzni.

Čtěte také

Jako jazzový pianista natočil sólové album Songs And Old Forms a vystupuje také s vlastním jazzovým triem. Jako aranžér vytvořil v roce 2017 orchestraci slavné skladby Karla Růžičky Celebration Jazz Mass pro symfonický orchestr, soprán, smíšený sbor a jazzový soubor. Dalším jeho velkým projektem bylo pásmo Homage to Karel Růžička, realizované v roce 2020 se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. Živá nahrávka z tohoto představení vyšla pod názvem Songs for Orchestra.

V současné době pracuje na novém albu s basistou Tomášem Liškou, bubeníkem Romanem Víchou a producentem Aid Kidem. S posledně jmenovaným se podílí také na live remixu bigbandu, který na festivalu Mladí ladí jazz zazní 30. dubna.

Sledujte nás