Tomáš Sýkora: Karel Růžička mě inspiruje dodnes

4. září 2020

Pianista a skladatel Tomáš Sýkora úspěšně proplouvá mezi několika různými projekty. V zářijovém Rozhovoru měsíce jsme si povídali hlavně o jeho Poctě Karlu Růžičkovi, kterou spolu se SOČR chystá na 18. září.

Program Pocta Karlu Růžičkovi proběhne v pražském prostoru DOX+. Vedle Tomáše Sýkory a jeho tria (Tomáš Liška – kontrabas, Martin Novák – bicí) a Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod vedením Štěpánky Balcarové zde vystoupí jako sólista na saxofon David Fárek. Ten nahradí původně ohlášeného Karla Růžičku ml., který nemůže přicestovat ze Spojených států. 

Během večera zazní mimo jiné zásadní skladba Karla Růžičky Lovebird, původně zaranžovaná pro klavír a kytaru (autor ji hrával s Rudolfem Daškem), později upravená pro klavír a saxofon.

Dále bude na programu Sýkorova suita Hidden Song a Grace and Gratitude Medley, směs skladeb z nejnovějšího alba Karla Růžičky ml., kterou Tomáš Sýkora připravil speciálně pro tento večer. 

S pianistou Karlem Růžičkou, který zemřel v září 2016, pojil Tomáše Sýkoru dlouholetý pracovní i přátelský vztah. V rozhovoru vzpomíná: „Karel byl můj zásadní profesor na Konzervatoři Jaroslava Ježka a zároveň to byl můj idol, inspirativní osobnost, která výrazně ovlivnila můj hudební svět. Během mých studií jsme se stali velmi dobrými přáteli a přátelily se i naše rodiny.“ 

Karel mi nedal jediný úkol

Na otázku, v čem konkrétně mu byl Růžička blízký, Sýkora odpovídá: „Byl to vynikající pianista a invenční improvizátor. Když jsem jej poznal více, hrozně mě bavil i jako člověk, byl to takový milý a noblesní pán. Hodiny, které jsem s ním měl, jsem si užíval. Karel mi za celou dobu studia u něj – a bylo to celkem devět let – nedal jediný úkol. Společně jsme procházeli hudbou, on mi pouštěl nahrávky, které jej bavily.“ 

pianista a skladatel Tomáš Sýkora

Dalším tématem rozhovoru je Země stoletá, rozsáhlá jazzová skladba v podání Concept Art Orchestra, na které se podílelo šest autorů sdružených ve skupině The Prague Six. Kompozice, která v brzké době vyjde na CD, mapuje sto let od vzniku Československa, přičemž jednotliví autoři si toto období rozdělili. 

Konkrétně Tomáš Sýkora se věnuje rokům 1989–2005. Do své části skladby zakomponoval důležité události tohoto rozmezí: pád komunismu, rozdělení republiky, nástup Václava Havla a jeho nástupců, ale také vítězství českých hokejistů v Naganu. Tyto jednotlivé hudební úseky Sýkora propojuje zvukovými samply včetně slavných vět „Havel na hrad!“ nebo „Přepište dějiny!“. 

Chystá se pocta E.S.T.

Na 19. června 2021 připravuje Tomáš Sýkora jako kurátor jazzových projektů v cyklu SOČRu Nové horizonty další velký koncert. Pod titulem SOČR & Skandinávský jazz se skrývá společný koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu a projektu E.S.T. Symphony. Na pódiu se představí dva bývalí členové švédské skupiny E.S.T., kontrabasista Dan Berglund a bubeník Magnus Öström. 

Pianistu Esbjörna Svenssona, který tragicky zahynul v roce 2008, zastoupí právě Tomáš Sýkora a vedle něj a členů SOČRu se představí i další čeští hudebníci – Štěpánka Balcarová na trubku, Luboš Soukup na saxofon a David Dorůžka na kytaru.

Sýkora zdůrazňuje, že i když jde svým způsobem o poctu Svenssonovi, nejde o projekt primárně zaměřený na klavír: „Skladby jako From Gagarin’s Point Of View a další jsou zaranžovány primárně pro orchestr, dechovou sekci, kytaru a také elektroniku.“ 

Od orchestrálních projektů se rozhovor v závěru stočí k sólovému pianu jako disciplíně náročné „na výdrž i invenci“, jak Tomáš Sýkora zdůrazňuje. Sám nyní považuje sólovou hru za jednu ze stěžejních forem svého hudebního života. Říká: „Stále komponuji a snažím se upravovat sound svého sólového projektu.

Pořád mě zajímá i elektronika, ale teď jsem se opět posunul do akustičtějšího podání.“ S úsměvem dodává: „Mým tématem je teď jednoduchost. Už jsem si toho vyzkoušel tolik a stále hledám co nejpřirozenější cestu. A tou je teď právě jednoduchost. Asi jsem jednoduchý člověk…“ 

autor: Milan Tesař
Spustit audio

Související