Norské trio Vojtěcha Procházky míří do klubů

4. leden 2013

Už ne „Vojtěch Procházka Trio“, ale „Bergljot“ se jmenuje známá česko-norská formace pianisty Vojtěcha Procházky. Vystoupí na dvou koncertech v Praze a v Brně a chystá i nové album.

Když začátkem roku 2010 vydal pianista Vojtěch Procházka album Amoeba's Dance, bylo přijato velmi pozitivně. Když ovšem své trio (Adrian Myhr – kontrabas, Tore Sandbakken – bicí) představil také v klubech, bylo to čiré zjevení. Oproti relativně učesané a „přehledné“ studiové nahrávce Procházka šokoval přetavením vlastních i převzatých kompozic do čistě improvizační polohy. Klasická témata (mezi nimi polozapomenutý bopový klavírista Herbie Nichols, Kurt Weill, Paul Motian i Ornette Coleman) kapela brala pouze jako výchozí bod, odrazový můstek k nespoutaným dobrodružstvím, které jim prostředí klubu poskytuje.

Toto se umocnilo ještě na pozdějších koncertech v Česku i v zahraničí, na nichž Procházkovo trio zcela opustilo původní materiál a zčásti i ideu předem připravených „skladeb“, jež by měly být hrány na pódiu. Na koncertech je znát značný odklon k volně improvizovaným plochám, preparacím, ruchům a šumům a jak říká Procházka, jeho cílem už není skládat skladby a interpretovat je na pódiu, ale vytvářet co nejvíce přímo na samotném koncertě.

Další překvapení připravil Vojtěch Procházka loni v dubnu, když program několika českých koncertů rozdělil do dvou částí – první hrál v akustickém složení, druhou u syntezátoru a s baskytarou (místo kontrabasu). Loni na podzim pak trio změnilo také název – přejmenovalo se na Bergljot, což je tradiční norské a islandské ženské jméno.

Další novinkou tria Bergljot bude v brzké době i nové album. Podívejte se na právě zveřejněný klip:



Trio Bergljot – lednové miniturné 2013

8. 1. Café v lese, Praha9. 1. Kabinet Múz, Brno10. 1. Mo.ë, Vídeň

autor: Petr Vidomus
Spustit audio