Norské trio Vojtěcha Procházky míří do klubů

13. duben 2012

Experimentální norsko-česká formace pianisty Vojtěcha Procházky odehraje po čase opět sérii koncertů po českých a slovenských klubech. Turné kapela zakončí ve Francii, kde nahraje materiál pro nové album.

Když začátkem roku 2010 vydal pianista Vojtěch Procházka album Amoeba's Dance, bylo přijato velmi pozitivně. Když ovšem své trio (Adrian Myhr – kontrabas, Tore Sandbakken – bicí) představil také na turné v klubech, bylo to čiré zjevení. Oproti relativně učesané a „přehledné“ studiové nahrávce Procházka šokoval přetavením vlastních i převzatých kompozic do čistě improvizační polohy. Klasická témata (mezi nimi polozapomenutý bopový klavírista Herbie Nichols, Kurt Weill, Paul Motian i Ornette Coleman) kapela brala pouze jako výchozí bod, odrazový můstek k nespoutaným dobrodružstvím, které jim prostředí klubu poskytuje.

Toto se umocnilo ještě na následných loňských koncertech v Česku i v zahraničí, na nichž Procházkovo trio zcela opustilo původní materiál a zčásti i ideu předem připravených „skladeb“, jež by měly být hrány na pódiu. Na koncertech je znát značný odklon k volně improvizovaným plochám, preparacím, ruchům a šumům a jak říká Procházka, jeho cílem už není skládat skladby a interpretovat je na pódiu, ale vytvářet co nejvíce přímo na samotném koncertě.

O proměně, kterou si kapela prošla, promluvil Procházka podrobně v Rozhovoru měsíce na Euro Jazzu (3. 2. 2012):

Turné Procházkova tria začíná dnes v pražském klubu Jazz Dock a pokračuje několika dalšími koncerty v ČR, na Slovensku i v Oslu. Co můžeme čekat, naznačuje zatím poslední nahrávka kapely, která vznikla před měsícem právě v Oslu:

Live at Bidrobon, Oslo 24.3.2012 by vojtechprochazkatrio

Na přelomu dubna a května bude trio nahrávat ve studiu ve francouzské vesnici Juillaguet. Výsledek by Procházka rád vydal na podzim (v době dalšího turné), a to pravděpodobně v Norsku.

Vojtěch Procházka Trio – jarní turné

13. 4. Praha, Jazz Dock14. 4. Brandýs n.Labem, Kinokavárna Egzyl16. 4. Česká lípa, Vlastivědné muzeum17. 4. Praha, Kaštan18. 4. Stanice, Žilina (SR)25. 4. Menighetsfakultetet, Oslo (NO)29. 4. – 2. 5. Juillaguet (FR), nahrávání studiového alba

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.