Norští experimentátoři Dans Les Arbres přijedou do Prahy

20. září 2012

Festival Babel Prague odhalil svůj program. Skví se v něm mimo jiné norská formace Dans Les Arbes pianisty Christiana Wallumrøda.

Druhý ročník této přehlídky chce být oslavou novátorské a experimentální hudby mnoha podob. Dramaturgicky jde o přehled toho nejpodstatnějšího ze současné elektroniky, improvizace, postrocku a sound artu.

Jazzový posluchačům může být známá především norská čtveřice Dans Les Arbres, která letos vydala již druhé album pro mnichovský label ECM. Kapela ve složení Xavier Charles (klarinet), Ivar Grydeland (kytara, banjo), Christian Wallumrød (preparované piano) a Ingar Zach (bicí) vystoupí v pražském Divadle Archa 6. října.

Jejich svobodomyslná, volně-improvizační hudba se vymyká žánrovým hranicím. „O co víc se vzdalují jazzu, ba i uvolněnému pojetí jazzové edice ECM, o to blíže mají ke „cageovské“ avantgardě, k improvizační hudbě obecně, k průkopnickému soundu industriálu,“ pokusil se o popis již dříve publicista Vladimír Kouřil.

Podívejte se na ukázku z koncertu:



Novou desku Canopée již recenzoval Matěj Kratochvíl pro časopis HIS Voice: „Čtveřice improvizátorů hraje čistě akusticky, ale jen málokdy se svými nástroji zachází tak, jak se učí ve školách. Nestandardní techniky ovládají jako zkušený šermíř svou zbraň, místo aby s ní posluchačům mlátili obouruč do hlavy, vedou jemné a přesně mířené zásahy.“

Ve stejný den jako Dans Les Arbes vystoupí na festivalu také pianista Vojtěch Procházka se svým sólovým recitálem. Ten má na Norsko i členy této kapely výrazné napojení. Pianista Christian Wallumrød byl v Oslu jeho učitelem, s dalšími členy Ivarem Grydelandem a Ingarem Zachem spolupracoval v různých improvizačních seskupeních.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio