Nové album Esperanzy Spalding vyjde v březnu, poslechněte si ukázky

4. leden 2012

Pražský koncert basistky a zpěvačky Esperanzy Spalding patřil k vrcholným okamžikům uplynulé jazzové sezóny. V tu dobu již ale bylo známo, že připravuje materiál pro novou desku Radio Music Society. Přinášíme ukázky z alba, které vyjde 20. března.

V Praze šlo o jednu z posledních příležitostí vidět Spaldingovou s předchozím, velmi úspěšným projektem Chamber Music Society (oceněn Grammy). Již loni v březnu přitom basistka pro Billboard.com řekla, že nová deska bude optimističtější a energičtější a bude kombinovat autorskou tvorbu s cover verzemi. Nyní její management uvolnil dvanáct minutových ukázek.

Album obsahuje 12 skladeb, které budou na přiloženém DVD doplněny o stejný počet hudebních klipů natočených se Spaldingovou na různých částech světa. Jde prý spíše o doplněk, než pokračování předchozího snímku. „Původně jsem chtěla natočit dvojalbum,“ říká basistka, „jeden disk s intimní, až rafinovanou komorní tvorbou a druhý, na kterém by jazzmani objevovali možnosti forem a melodií, které si spojujeme spíše s pop music.“

Z projektu dvojalba nakonec sešlo, a tak tato „popovější“ Esperanzina tvář vyjde samostatně. Většina kompozic je nakonec původních, covery jsou dva: I Can’t Help It od Stevieho Wondera a přepracování známého jazzového standardu Endangered Species od Waynea Shortera (původně z alba Atlantis, zde s nově doplněným textem).

Ukázky z nového alba Radio Music Society:NAJDETE ZDE

Vedle dlouhodobějších zpěvaččiných partnerů (pianista Leo Genovese, bubenice Terri Lyne Carrington, někdejší učitel Joe Lovano) na desce hostují jazzové legendy Jack DeJohnette a Billy Hart, známí kytaristé Jef Lee Johnson a Lionel Loueke, zpěvačky Algebra Blessett, Lalah Hathaway, Gretchen Parlato, Leni Stern nebo Becca Stevens a také hip-hopová ikona Q-Tip. Ve čtyřech skladbách účinkuje velmi mladá dechová sekce (z bigbandu zvaného American Music Program, v němž hrají hudebníci od 12 do 18 let).

02521935.jpeg
autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.