Novoroční koncert Vídeňských filharmoniků. Pod taktovkou Christiana Thielemanna zazněla hudba dynastie Straussů

1. leden 2024

Jak na Nový rok, tak po celý rok, praví jedno staré české přísloví. Kéž by rok 2024 byl tak roztančený a bezstarostný, jak ho přivítali Vídeňští filharmonikové s dirigentem Christianem Thielemannem. Vychutnat jsme si opět mohli pestrobarevný výběr z toho nejlepšího, k čemu lehčí múzy inspirovaly skladatelský rod Straussů, ale také na některé méně známé kousky jeho slavných členů či jejich současníků. Přímý přenos jsme vysílali 1. ledna v 11:15.

PROGRAM
Hudba dynastie Straussů, Karla Komzáka mladšího, Josepha Hellmesbergera, Antona Brucknera a dalších.
dirigent Christian Thielemann
Slovem provází Jana Trojanová.

Christian Thielemann, šéfdirigent Saské Staatskapelle Dresden a designovaný hudební ředitel Státní opery Unter den Linden v Berlíně, se těší úzkému hudebnímu partnerství s legendárními Vídeňskými filharmoniky od roku 2000. Na Nový rok 2024 si na dirigentský stupínek ve Zlatém sále vídeňského Musikvereinu stoupne při této příležitosti už podruhé (premiéru si odbyl před pěti lety). Spolu s perfektní interpretací tradičního repertoáru vyšle do celého světa poselství naděje, míru a bratrství, ale také symbolicky zahájili jubilejní rok Antona Brucknera, jehož jméno se na programu novoročního vídeňského koncertu objevuje vůbec poprvé.

Vltavské posluchače slovem provedla Jana Trojanová, v přestávce si můžete poslechnout povídání o valčíku a polce. Tance, jejichž hudba měla na novoročním koncertě prominentní postavení, nám přiblížila Eva Paulová z Národního muzea – Českého muzea hudby.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.