Octurn – 21 Emanations

11. duben 2011

Tématem týdne ve vysílání Euro Jazzu je belgický jazz. A také Albem týdne je snímek pocházející z Belgie. Jde o album jedné z nejvýraznějších formací současného belgického jazzu – Octurn.

Je překvapivé, že Octurn je tak málo známý mimo francouzský jazykový okruh (především Belgie a Francie). Přitom jde o seskupení velmi originální, ve své tvorbě obtížně předvídatelné, které má na svém kontě množství výjimečných desek.

Personálně proměnlivé seskupení hudebníků z Belgie, Holandska i Francie lze svým přístupem přirovnat k českému minibigbandu NUO. Octurn sice ani zdaleka nemá tolik prostoru pro vtip a ironii, jako je tomu u tohoto pražského tělesa, a také je možná pro posluchače obtížněji stravitelný, experimentálnější.

Nicméně Octurn (podobně jako NUO) vzešel z mladé generace hudebníků, kteří měli zkušenost (ať už ze škol, nebo i z prvních profesionálních angažmá) s hraním v bigbandech: lákal je onen majestátný zvuk a způsob práce ve větším tělese, ale zároveň jazzovou tradici považovali za svazující; ostatně šlo o generaci, která odrostla na podstatně jiné hudbě, než jejich otcové.

02302998.jpeg

Těleso (zde má 9 členů plus dva hosty) původně vzešlo z týdenních workshopů, které se odehrávaly v polovině 90. let v bruselském klubu Sounds. Složení souboru se několikrát měnilo, avšak základem jsou vždy minimálně tři saxofony a od roku 2002 také dvě basy a dvě sady bicích. Z jednotlivých členů stojí za pozornost například trumpetista Laurent Blondiau, pianista Jozef Dumoulin, nebo hostující legendární belgický kytarista Pierre Van Dormael.

Úspěch u publika i u kritiky povzbuzoval Octurn ke stále novým albům, a tak jich má dnes skupina na svém kontě devět. Pro posluchače neobeznámeného s jejich tvorbou není jednoduché je na první poslech zařadit. Obecně bývá jejich hudba srovnávána s rytmickým fundamentem amerického nonkonformního hnutí M-Base, nicméně jejich přístup k improvizaci je mnohem volnější a neskrývá inspirace evropskou artificiální hudbou.

Podívejte se na první ukázku, skladbu Growth v záznamu z middelheimského koncertu:

Album 21 Emanations je výjimečné tím, že (na rozdíl od předchozích nahrávek) obsažené skladby složil jediný autor: baryton saxofonista Bo Van Der Werf je známý především coby sólista Brussels Jazz Orchestru či sideman v menších formacích, ale jde hlavně o vůdčí postavu Octurnu.

Jak říká, při kompozici pro nové album jej inspirovalo zejména setkání s francouzským flétnistou Magikem Malikem, který jej oslnil lidsky i hudebně. Druhým zdrojem pak má být Olivier Messiaen. „Již několik let se snažím využít některé z jeho hudebních objevů v improvizačním kontextu: módy s omezenou transponovatelností, polymodalitu apod.,“ říká k tomu autor skladeb Bo Van Der Werf.

Podívejte se na další sestřih z middelheimského koncertu:

Poměrně stabilním elementem zůstává v Octurnu rytmika (často zdvojená basa, případně klávesy), která v některých skladbách setrvává na jedné figuře či rytmickém vzorci mnoho minut. Představuje tak výraznou kotvu pro improvizační výlety sólistů, které zde představuje zejména baryton s flétnou (tedy Der Werf a Magic Malik), jejichž dialogy představují výrazný poznávací znak tohoto snímku.

Album 21 Emanations představuje asi nejzřetelnější ukázku kvalit belgické jazzové scény. Octurn je formace velice neobvyklá a originální a spojení s francouzskou ikonou Magicem Malikem na tomto snímku ukazuje tvorbu ansámblu opět v novém a dozajista nečekaném světle. Uvidíme, čím nás překvapí příště.

Octurn – 21 Emanations

Bo Van Der Werf – baryton saxofon Laurent Blondiau – trubka, křídovka Magic Malik – flétna Guillaume Orti – alt saxofon Fabian Fiorini – piano, klávesy Jozef Dumoulin – piano, Fender Rhodes Pierre Van Dormael – kytara Jean-Luc Lehr – baskytara Otti Van Der Werf – baskytara Chander Sardjoe – bicí Dré Pallemaerts – elektronika

02302997.jpeg

Label: Yolk Records, J2025

http://octurn.com/

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.