Od bederní roušky přes „mučící“ korzety až po příjemnou pohodlnost. Znáte historii spodního prádla?

6. duben 2024

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:48 Rozhovor se zpěvákem Ivanem Hlasem
  • 04:20 U příležitosti Mezinárodního dne spodního prádla si připomeneme jeho historii
  • 07:29 Královny drahých kamenů a perly představíme v Módních trendech
  • 11:38 Jak pečovat o nehty a které barvy jsou u žen nejoblíbenější?
  • 17:29 Recept na vynikající vitamínovou polévku od šéfkuchaře Radka Pálky!
  • 21:45 Zpěvačka Anna K. v rubrice Osobnost šarmu
  • 23:34 28. ročník ankety Šarmantní osobnost roku

Muzejnici Městského muzea ve Dvoře Králové nad Labem Michaelu Válkovou oslovila redaktorka Vlaďka Wildová u příležitosti Mezinárodního dne spodního prádla. Projdeme se po tamním muzeu, abychom si historii spodního prádla připomněli.

Kovové výztuhy nebyly pro ženské tělo žádná výhra. Dnes se preferují bezkosticové a sportovní podprsenky. Důležitá je pohodlnost.
Michaela Válková, muzejnice Městského muzea ve Dvoře Králové nad Labem

V pravěku se asi nosily jen jakési bederní roušky?
Ano. Pravěk a potom starověk, kdy panovalo teplé počasí, jak ho známe například z Egypta, tak neměli lidé tolik potřebu přikrývat se oděvem. A měli opravdu jen bederní roušky, všichni to známe z vyobrazení. Kosmetiku pak používali na ochranu proti komárům, ale prádlo opravdu nebylo tolik zapotřebí.

Čtěte také

Takovou náročnou kapitolou v historii spodního prádla jsou jistě korzety. Kdo je jednou vyzkoušel, tak se jednalo o téměř mučící nástroj, řečeno s nadsázkou. Ale tehdejší pravidla byla pro ženy neúprosná.
Korzet opravdu ženám deformoval tělo. Stávalo se, že se i poslední spodní žebra mohla zlomit a způsobila vnitřní krvácení, což mohlo vést až k úmrtí. Bylo to opravdu nepříjemné. Naštěstí už tato doba skončila.

Je pravda, že krinolína vytvářela pěknou, dívčí postavu, ženy měly korzet, takže byly ňadra vyšněrovaná, k tomu úzký pas a načechraná sukně. Protože krinolína a kruhy v sukních udělaly své. Opravdu to vypadlo moc hezky. Žena vypadala jako porcelánová panenka.

Pak už ovšem přišla jistá pohodlnost a lehkost.
To už jsme ovšem v období naší první republiky. Spodní šatstvo začalo být volnější, nosilo se jako košilka, což už dnes známe. Jen to pokračovalo jako krátké spodní kalhotky, na což se pak dával svrchní oděv. To už vypadalo velmi něžně a také to bylo vyrobeno z příjemných materiálů.

Čtěte také

Ženu nikde nic netlačilo a neškrtilo. Nikde žádný kov ani šněrování. Dnes se vlastně móda takového luxusního spodního prádla opět vrací, i když je to velmi nákladná záležitost. Ale je to pro radost.

Byla období, kdy jsme se vraceli ke kovovým výztuhám v podprsenkách. Teď bych ale řekla, že se od toho upouští.
Ano, také to pro ženské tělo nebyla žádná výhra. Dnes se preferují spíše bezkosticové a sportovní podprsenky. Důležitá je především pohodlnost.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.