Jak se dožít ve skvělé čilosti a ve zdraví 96 let? Poradí vám sportovkyně tělem i duší Blanka Čílová

13. duben 2024

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:43 Jak se dožít ve zdraví 96 let? Poradí sportovkyně Blanka Čílová
  • 05:16 Představíme vám 2000 let starý nápoj - kombuchu
  • 08:34 Recepty na lahůdky z medvědího česneku od šéfkuchaře Radka Pálky
  • 12:58 Módní trendy a šperky pro muže
  • 17:30 Vrátíme se k mezinárodní soutěži mladých zpěváků Česko zpívá
  • 23:01 Jak můžete hlasovat ve 28. ročníku ankety Šarmantní osobnost roku

Představíme vám sportovkyni Blanku Čílovou. Z běžkařského vybavení teď využívá jen hole, protože lyže jí její nejbližší zamkli, když oslavila své 80. narozeniny.

Měla jsem rodiče, kteří mi nechávali volnost. Myslet, žít i sportovat. Tak jsem to všechno využívala. A nejvíc toho sportu.
Blanka Čílová, celoživotní sportovkyně

Blanka Čílová z Nové Paky celý život sportuje, a je i ve svých bezmála 96 letech obdivuhodně energickou bytostí. Zkrátka je tím nejlepším příkladem, jak se udržovat v kondici i v pokročilém věku. Její nelehký životní příběh se stal součástí knihy s názvem Holka statečná, kterou napsal Daniel Polman.

Čtěte také

Redaktorka Vlaďka Wildová se s Blankou Čílovou sešla v jejím domově v Nové Pace. Jste ovšem Holka statečná, ale i holka energická. Když jsem viděla záznam z veřejné besedy ke knize, tak jste stále sršela energií. „Odmala jsem byla tak aktivní. Tím, že jsem byla jedináček, tak jsem si musela v rodině získat opravdu takové to prvenství.

„Chyběli mi sourozenci, pochopitelně, ale měla jsem rodiče, kteří mi nechávali volnost. Myslet, žít i sportovat. Tak jsem to všechno využívala. A nejvíc toho sportu. Celý život sportuji, dokonce ještě i dnes.

„Na běžkách jsem jezdila až do svých 80 let, teď už mi nechali pouze hole. Ale já s nimi dělám pravidelně procházky, až tady na kopec. Někdy dojdu až do Sýkornice, protože tělo a nohy musím stále cvičit. Považuji to za svoji každodenní povinnost. Abych se udržela při zdraví, usmívá se Blanka Čílová.

Důležitý je každodenní režim. Ráno vstávám brzy, nebojte se toho. Já už v 6. hodin ráno cvičím. A pak přes den pohyb a pohyb.
Blanka Čílová, celoživotní sportovkyně

Také jsem slyšela, že stále vaříte. „To je můj velký koníček. Vaření a pečení, to je moje. A když to nemám komu dát, tak to roznáším po ulici.

Pokud bych se zeptala na váš recept na dlouhověkost, tak vy v tom asi budete mít úplně jasno. „Pohyb a pohyb. A důležitý je každodenní režim. Ráno vstávám brzy, nebojte se toho. Ležet třeba až do 9. hodiny, to je zabíjející. Já už v 6. hodin ráno cvičím na posteli svých 80 cviků.

Čtěte také

„Pak se jdu osprchovat studenou vodou. V létě celá, v zimě do půl těla. Potom si udělám každý den černou kávu a k ní posnídám rohlík, třeba s džemem. Potom už jdu už do zahrady. V zimě se snažím dělat doma všechno možné, abych alespoň pekla a vařila.

„A hodně píšu. Pořád ještě dávám věci dohromady. Teď jsem udělala školní knihu na naše spolužačky, mám krásně zdokumentovanou celou moji základní školu, usmívá se Blanka Čílová.

To je pro mne až téměř zahanbující, co vy v 96 letech všechno stíháte. „Vše už nezvládám. Odpoledne už mi pak procenta pracovitosti ubývají, ale tak do 16. hodiny mám den krásně vyplněný. Pak už si sedám ke své oblíbené detektivce v televizi, čas trávím v poklidu. Dám si lehkou večeři a 18. hodinou končím s jídlem. A ráda se i dobře vyspím. Mám krásný spánek. A to si myslím, že je právě díky oné celodenní aktivitě.“

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.