Od R’n’B ke gospelu: Ondřej Pivec a jeho nová alba

15. březen 2013

Ondřej Pivec nedávno překvapil nejen jako host pražského koncertu Gregory Portera, ale letos vydá také dvě nová alba: obě u labelu Animal Music.

Pivec, známý v Česku zejména díky své kapele Organic Quartet, již zdomácněl v New Yorku, kde od roku 2009 žije a pracuje. Zhruba dvakrát ročně se však vrací do Evropy, jako 14. března na vystoupení s Gregory Porterem. Tentokrát přivezl i novinku: zprávy o připravovaných dvou albech, s CPR Electriem a také s americkým gospelovým projektem.

Album seskupení CPR Electrio vyjde v dubnu. Zkratka CPR v názvu kapely se skládá z počátečních písmen příjmení tří hudebníků: Carter-Pivec-Růžička. Russell Carter je americký bubeník hrající s bývalým basistou od Jamese Browna, Karel Růžička Jr. je český tenor saxofonista a hráč na EWI, který ve Státech žije od roku 1998.

Pointou celého projektu CPR je vytvořit eklektický mix funku, jazzu, soulu, R’n’B, hiphopu, gospelu a elektroniky ve třech lidech tak, aby kapela zněla jako by v ní bylo mnohem víc lidí.

„Nástrojový multitasking dělá triový zvuk daleko mohutnějším, blíží se vlastně soundu mnohem větší kapely. Návštěvníci koncertů jsou často překvapeni, že v kapele není basista, nepoužíváme nahrané smyčky, perkuse nebo dalšího klávesáka,“ líčí Pivec.

Podívejte se na ukázku:



Zatímco kapela CPR Electrio již v Česku koncertovala, málo známá je Pivcova hudební tvorba za oceánem. Pivec zde působí jako „hudební ředitel“ v černošském kostele na Coney Islandu, kde doprovází gospelové sbory při mších a vytváří jejich hudební dramaturgii.

Podívejte se na ukázku (v pozadí u varhan Ondřej Pivec):



Další Pivcova deska bude čerpat právě z těchto nových zdrojů - rhythm and blues a gospelu, a varhaník k její realizaci přizval řadu hudebníků i zpěváků, včetně členů kostelního gospelového sboru. Toto druhé album vyjde v Česku na podzim letošního roku.

Desku CPR Tria představí Pivec 10. dubna na festivalu Jazzfest Brno.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.