Omar Sosa & NDR Bigband – koncert z Hamburku, 2012

27. březen 2013

Sobotní pořad Jazz Club (20:00) na Českém rozhlase Jazz přinese unikátní spojení afrokubánského pianisty Omara Sosy s německým NDR Bigbandem.

Sobota 30. 3. – ČRo Jazz 20:00 – 20:55: Jazz Club – záznam koncertu z Elbjazz Festivalu, Hamburk (nahráno živě 25. 2. 2012)

Původem kubánský pianista a skladatel Omar Sosa patří k významným postavám současné globalizované hudby. Ve své tvorbě spojuje afrokubánskou tradici s jazzem, ale i četnými odkazy na evropskou klasiku.

K jeho výraznějším počinům z poslední doby patří nepochybně spolupráce s hamburským NDR Bigbandem. Ta je sice staršího data (první společné rozhlasové nahrávky pochází už z roku 2007), nejzřetelněji se však zhmotnila až na oceňovaném albu Ceremony (2010).

V plodné symbióze se na ní spojil Sosův afrokubánský Quartet s barvami a odstíny hamburského bigbandu pod vedením aranžéra Jaquese Morelenbauma. Ten pro projekt Ceremony vybral to nejlepší ze Sosových nahrávek Spirit Of The Roots (1999), Bembón (2000) a Afreecanos (2009), doplněných o některé novější pianistovy skladby.

Podívejte se na ukázku z koncertu:



Právě z této společné historie čerpal i koncert na festivalu Elbjazz loni v květnu. Nenechte si ujít záznam tohoto představení, který odvysíláme tuto sobotu ve 20:00!

Omar Sosa & NDR Bigband – koncert z Hamburku, 2012

Omar Sosa – pianoChildo Tomas – basaHoracio "El Negro" Hernandez – bicíMarcos Ilukán - perkuseNDR Bigband – řídí Jörg Achim Keller

02855619.jpeg

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na stanici Český rozhlas Jazz. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka