Ondřej Pivec N. Y. Trio – live na ČRo Jazz

6. červen 2014

Český varhaník žijící dlouhodobě v New Yorku, Ondřej Pivec, vystoupil v rámci cyklu Jazz na Hradě v březnu 2012 se zbrusu novou americkou formací. Záznam unikátního vystoupení odvysíláme na Českém rozhlase Jazz tuto sobotu od 20:00.

Sobota 7. 6. – ČRo Jazz 20:00 – 21:20: Jazz Club – Záznam koncertu z Pražského hradu, nahráno 21. 3. 2012

Pivec tehdy v Praze vystoupil poprvé se svým newyorským triem (Ondřej Pivec, Russel Carter, Jason Marshall), doplněným ještě o čtvrtého hosta – kytaristu Paula Bollenbacka. Až na jednu výjimku záznam obsahuje jiný repertoár, než jaký Pivec hrával se svou kapelou Organic Quartet, kterou se v Česku proslavil.

Pivcův bubeník Russel Carter je v USA stálým členem kapely Freda Thomase (basisty Jamese Browna). Jason Marshall, skvělý hráč na baryton saxofon, se vyznačuje hlavně tím, že rád kombinuje jazz s prvky R’n’B a soulu. V minulosti vystupoval například se zpěvačkami Arethou Franklin a Chackou Khan, nyní hraje s trumpetistou Roy Hargrovem. Host kapely Paul Bollenback se v ČR neobjevil poprvé – v roce 2009 přijel do Prahy jako lektor Letní jazzové dílny, pořádané Českou jazzovou společností. Na americké scéně působil mnoho let především s jazzovým varhaníkem Joey DeFrancescem.

Podívejte se na první ukázku z koncertu:



Publicista Igor Wasserberger o pražském koncertu napsal: „Pivec do repertoáru koncertu včlenil vedle jazzových standardů též dvě skladby Jimmyho Smithe, osobnosti, která zásadně poznamenala vývoj hry na Hammondovy varhany, navíc se představil též jako autor tří invenčních skladeb (Song for Sam, Lonely Grey, Humble Groove), ve kterých předvedl využití typického hutného zvuku svého nástroje, efektní tremola, staccatové pasáže, dynamické odstíny a jiné postupy zvlášť působivě v stylovém okruhu rhythm and blues. Pivec se neuzavírá jenom do této polohy. Plnokrevně jazzový je jeho hard bopový projev, ve kterém vědomě inklinuje spíše k pianistickému pojetí a do popředí staví jednohlasé pasáže s výraznými melodickými improvizovanými nápady.“

Poslechněte si další ukázku:



Ondřej Pivec se v roce 2009 usadil v New Yorku, kde pravidelně vystupuje nejen v jazzových klubech (kde se seznámil s Carterem, Marshallem i Bollenbackem), ale také v černošském kostele na Coney Islandu. O návratu do Česka Pivec momentálně neuvažuje. „Vlastně nevím, co bych tady teď dělal,“ řekl k tomu v profilovém Rozhovoru měsíce pro Český rozhlas Jazz.

Ondřej Pivec N. Y. Trio feat. Paul Bollenback – koncert na Hradě

02488415.jpeg

Ondřej Pivec – hammond B3 Jason Marshall – baryton saxofon Russell Carter – bicí Paul Bollenback, j.h. – kytara

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na stanici Český rozhlas Jazz. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.