Ondřej Štveráček a Marek Novotný na jazzové trati mezi Drážďany a Prahou

24. říjen 2022

Projekt Česko-německé jazzové setkávání letos přinese koncerty hned dvou mimořádných nadnárodních seskupení. Strategy of Tension a CrossOver Quintet feat. Olicía.

Jedním z nejzajímavějších dramaturgických bodů Festivalu pro židovskou čtvrť v Boskovicích každoročně bývá příležitostný projekt, spojující zdejší a německé jazzové hudebníky. Jediná smutná věc by na něm byla, kdyby se nově připravené a mnohdy pracné autorské projekty výjimečných kapel odehrály bez šance na reprízy. Na uskutečněná letní festivalová vystoupení tak navazuje alespoň dvojice podzimních koncertů klubových, v Česku a Německu.

Letošní zadání připravit a představit exkluzivní program přijali saxofonisté Hartmut Dorschner (též Sein, Emporium Freakestra, Messer Banzani, Quartett Bedhorte Art atd.) a Ondřej Štveráček. Oba už mají v Boskovicích „odslouženo“ leccos, šlo tak vlastně o sympatickou sázku na jistotu. Jistotu porozumění.

„Už několikrát jsem měl možnost hrát v rámci jazzové scény v Boskovicích a poznal jsem tam řadu zajímavých českých hudebníků, se kterými dále spolupracuji. Jedná se bezpochyby o jeden z nejzajímavějších česko-německých projektů tohoto druhu, a to jak po umělecké, tak po dramaturgické stránce,“ pochvaluje si Dorschner.

Vedle dvou kapelníků doplnila obsazení z „německé“ strany zpěvačka Agnes Ponizil a houslistka Andrea Hofmann, které jsou zároveň členkami Dorschnerova tria Sein, a z „české“ strany oblíbená Štveráčkova rytmika Jan Fečo a Marek Urbánek. Záměrná absence harmonického nástroje, a tudíž zaměření na strolling pak umožňuje sestavě větší improvizační volnost.

Projekt dostal název Strategy of Tension a ona „Strategie napětí“ je vyjádřena už volnou koncepcí „soudobý jazz mezi Coltranem a freejazzem“. Repertoár se přitom obešel bez konkrétních standardů, kompozice a motivy k improvizacím byly napsány speciálně pro Strategy of Tension.

Marek Novotný Quartet & Olicía

Splnění covidového dluhu

Nečekaného prodloužení spolupráce se ovšem letos dočká také loňské německo-české setkání CrossOver Quinteta pianisty a skladatele Marka Novotného a pěveckého (improvizačního, navíc s loopery elegantně pracujícího) dámského dua Olicía. Ostatně jsme o něm na těchto stránkách již informovali.

Důvod „repete“ je jednoduchý. Jeden ze dvou společných klubových koncertů na podzim 2021 překazila opatření vynucená pandemií covidu. Konkrétně lockdown vyhlášený v Sasku. Jde tak vlastně o splátku nezaviněného dluhu německému publiku. A když už se hledají společné termíny v kalendáři dvou kapel a nahrazují Drážďany, proč ještě nezopakovat Prahu? Tentokrát místo břevnovského Kaštanu v povltavském Jazz Docku.

Zajímavá tudíž bude i možnost sledovat, jak se muzika jazzově-klasicizujícího ansámblu Marka Novotného a vokálně-elektronické experimenty Anny-Lucie a Famy posunuly za delší časový úsek. Dobrodružnost nejen nadnárodního, ale také nadžánrového spojení je nasnadě.

Dodejme, že sestavu CrossOver Quinteta obvykle tvoří vedle kapelníka – pianisty zpěvačka Josefina Čermáková, houslista, violista a zpěvák Pavel Hrala, violoncellistka a zpěvačka Anna Kalhausová a kontrabasista Max Makagonov. Ovšem s tím, že obsazení se může operativně měnit.

Marek Novotný už patří k „veteránům“ česko-německých jazzových setkání, už v minulosti se v Boskovicích dal dohromady s bubeníkem Demianem Kappensteinem. Markovo nadšení ze spolupráce s duem Olicía, kterou vizionářsky navrhl dramaturg boskovické jazzové scény Viktor Slezák, navíc dává naději, že ani tentokrát nepůjde o „poslední slovo“: „Viktor mi řekl, že jsou Olicía skvělé hudebnice, jestli bychom nechtěli něco zkusit společně. A ony jsou vážně fantastické!“

Minimálně záznam produkce obou projektů by byl na místě. I když kouzlo jedinečnosti také funguje výborně.

Koncerty projektu Česko-německé jazzové setkávání

Strategy of Tension

28. 10. 2022 blaueFABRIK, Drážďany

29. 10. 2022 Kaštan – scéna Unijazz, Praha

CrossOver Quintet feat. Olicía

11. 11. 2022 Jazz Dock, Praha

12. 11. 2022 blaueFABRIK, Drážďany

Spustit audio

Související