Organissimo – Dedicated

5. srpen 2013

Varhanická tria jsou kořením jazzu. Tradiční sestava hammondky-kytara-bicí však může mít neskonalé množství podob, různý vztah k tradici i jiným žánrům. Za Album týdne jsme zvolili desku Dedicated michiganského tria Organissimo.

I v dnešní době syntezátorů si typický hammondkářský zvuk zachovává svou poetiku a přitažlivost pro nové generace hudebníků. Jak dokazuje třeba trio Medeski, Martin & Wood, nemusí jít zrovna o tradiční pocty à la Jimmy Smith, aby si kapela s tímto zvukem získala posluchače.

Americké trio Organissimo funguje od roku 2000 a se svými pěti alby si získalo řadu příznivců po celém světě. Jejich hudbu lze charakterizovat jako moderní souljazz, aktualizovaný inspiracemi z funku i rocku. Deska Dedicated stojí a padá s ostřejším groovem, ale na rozdíl od již jmenovaných MMW jde stále o tradičnější záležitost, čerpající z bohaté historie hammondkářských trií. V současnosti bychom našli paralely u raného období známého tria Soulive nebo detroitských Brothers Groove.

Podívejte se na koncert kapely Organissimo:



Album Dedicated v tom nejlepším navazuje na předchozí živou nahrávku tria (Alive & Kickin'!, 2010). Od té doby se lehce, ale významně změnilo obsazení: kytary se nově ujal Ralph Tope, jehož styl hry je ovlivněn ponejvíce Georgem Bensonem, Grantem Greenem nebo Wesem Montgomerym.

Repertoár Organissima už tradičně staví hlavně na autorských skladbách: že velká část z nich vznikla kolektivně, svědčí o výborném kompozičním souznění a skvělé skupinové alchymii. Nahrávka je vyváženou kolekcí funk-jazzových instrumentálek ve středním a svižnějším tempu (Randiculous, Gotcha Back, nebo Patterson’s People věnovaná zesnulému varhaníkovi Donu Pattersonovi) a bluesověji laděných balad, které povětšinou složil neformální leader tria, varhaník Jim Alfredson, sám (Three Sisters, The Drunken Drummer Blues). Podobně jako u předchozího alba je i zde třešinkou na dortu originálně zpracovaný cover – písnička Never Can Say Goodbye z repertoáru Jackson 5.

02861440.jpeg

Kapela Organissimo není zatím v Česku příliš známá. Pro příznivce klasických varhanických trií jde však o velice příjemné zpestření jejich posluchačského jídelníčku: zřetelný respekt k minulosti se tu sympaticky pojí se současnou funk-soulovou fúzí. Rozhodně doporučujeme.

Organissimo – Dedicated

Jim Alfredson – Hammond Randy Marsh – bicí Ralph Tope – kytara

02861439.jpeg

Host: Bill Vits – perkuse (skladby (3, 6, 7, 9)

Label: Big O Records, 2013

www.organissimo.org

Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.