Oscar Peterson ve zvuku 21. století

29. srpen 2011

Obal alba Oscar Peterson: Unmistakable vypadá jako kterákoliv laciná reedice. Ovšem jeho zvuková kvalita dobové nahrávky mnohonásobně převyšuje. Neztrácí se tím i něco z autenticity Petersonových desek?

Pokud chcete praskající nahrávky jazzové historie zvukově vylepšit, můžete si hrát mnoho hodin ve studiu s odstraňováním šumu pomocí specializovaného softwaru (výsledek nebude nikdy dokonalý). Nebo můžete říct skvělému interpretovi, aby vám skladby nahrál jednoduše znovu (pak ovšem přijdete o originalitu interpretace, pakliže vůbec najdete hráče srovnatelného třeba s Oscarem Petersonem).

Existuje však také relativně nová technologie Zenph: jde o patentovaný postup, který (zjednodušeně řečeno) pomocí počítače a živého nástroje ze starých záznamů znovu přesně „zkopíruje“ nahraný zvuk. Počítačový program si tedy zkopíruje starý záznam do paměti a v podobě přesné instrukce signál vyšle např. do piana (nástroj neobsluhuje živý hráč, ale počítač). Uplatnění je značné: živý nástroj vám přehraje znovu desítky let starý záznam; v nesrovnatelně vyšší kvalitě a prý bez ztráty autenticity originálu.

Firma Zenph již v minulosti něco podobného udělala se starými záznamy pianisty Arta Tatuma (ale i klasických skladatelů). Nyní přichází na řadu právě Oscar Peterson. Ve spolupráci s pozůstalými slavného jazzového pianisty a firmou Sony vyjde 20. září snímek Oscar Peterson: Unmistakable.

Sám Peterson se o nové technologii dozvěděl krátce před svou smrtí (2007), slyšel zmiňovaný digitální „překlad“ nahrávek Arta Tatuma a byl jím nadšen. Práce na jeho archivních snímcích se rozběhly ale až později, kdy producenti Zenphu získali přístup k nepublikovaným nahrávkám pianisty v sejfech Sony Music a některých soukromých sbírek (ze 70. a 80. let). Po jejich zkopírování celý tým směřoval do slavného londýnského studia Abbey Road, kde archivní záznamy propojil se speciálně upraveným koncertním křídlem (Bösendorfer Imperial), které Petersonovy party znovu přehrálo. Celý proces měli na starost Grammy oceňení producenti David Lai a Arne Akselberg.

02421056.jpeg

Hi-tech „překlad“ Zenphu bude minimálně zajímavou zvukovou lahůdkou (ukázky zatím nejsou k dispozici). Kanadské rádio Jazz.FM91 však ve své nedávné poznámce upozornilo, o co také zřejmě v této digitální verzi přijdeme: atmosféru a šum z publika a také (dosti typické) zvuky, které při hře vydával sám pianista. Zda za to výsledek stojí, už bude muset posoudit sám posluchač (album Unmistakable bude i v české distribuci).

Oscar Peterson: Unmistakable (Zenph/Sony) - playlist

1. Body and Soul 2. Back Home Again in Indiana 3. The Man I Love 4. Who Can I Turn To? 5. When I Fall in Love 6. Duke Ellington Medley 7. Con Alma 8. Goodbye

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.