Ostrava perlí: zve Jaga Jazzist a Gregory Portera

15. srpen 2013

Z dramaturgické dílny Colours of Ostrava vzešla nová řada sólových koncertů. Na podzim v ní dojde i na současný jazz: v listopadu v Ostravě vystoupí rozšířená sestava Jaga Jazzist a také zpěvák Gregory Porter.

„Rozhodli jsme se uspořádat tyto výjimečné koncerty samostatně, protože i když jsme už měli možnost některé interprety na Colours of Ostrava vidět, samostatné vystoupení nabízí prostor si je lépe vychutnat,“ říká Zlata Holušová, ředitelka festivalu Colours of Ostrava.

Program Solo Colours Concerts začne v dolnovítkovickém Gongu 1. listopadu koncertem norské nu-jazzové kapely Jaga Jazzist. Ta představí svůj nový projekt Live With Britten Sinfonia s podporou ostravské Janáčkovy filharmonie. Jaga Jazzist zavaluje publikum po celém světě mohutnou vlnou hudební energie, několikrát vystoupili také v Česku, naposledy na vyprodaném koncertě v březnu 2011 se zatím posledním řadovým albem One Armed Bandit.

Kromě ostravského vystoupení s Janáčkovou filharmonií Jaga Jazzist zahrají v říjnu také v Praze, v Lucerně 3. října za doprovodu City of Prague Philharmonic Orchestra.

Podívejte se na ukázku:



V tomtéž prostoru Gongu vystoupí 29. listopadu také jazz-soulový zpěvák Gregory Porter. V Česku se majitel okouzlujícího barytonu zviditelnil vlastně až v posledním roce, díky dvěma koncertům na Strunách podzimu (jeden z nich s hostujícím Ondřejem Pivcem). To však nic nemění na tom, že sbírá pocty od slavnějších kolegů v čele s Wyntonem Marsalisem a Jammiem Cullumem, a jeho poslední album Be Good bylo taktéž nominováno na Grammy.

Za rychlým vzestupem Porterovy hvězdy stojí posluchačsky přístupná směs jazzu, gospelu či R&B. To vše lze čekat i od jeho novinky Liquid Spirit, která shodou okolností vychází v září.

Singl k desce Liquid Spirit:



Solo Colours Concerts jsou realizovány ve spolupráci se sdružením Dolní oblast Vítkovice. „Ostrava je v hudebním světě už dobře známá a daří se nám přivážet špičkové světové umělce. V Gongu vzniklo ideální zázemí pro umělecky výjimečné akce,“ dodává Zlata Holušová. V rámci série se chystají i koncerty jiných žánrů.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.