Pat Metheny – Unity Band

11. červen 2012

Kytarista Pat Metheny přijede 28. června do Brna představit svou zbrusu novou „all-stars“ kapelu. Novinku Unity Band jsme vybrali za Album týdne!

Methenyho nahrávka 80/81 se saxofonisty Dewey Redmanem a Michaelem Breckerem (z roku 1980) se stala v jistém smyslu vzorem pro mnohá další uskupení spojující kytaru s tenor saxofonem. „Často jsme s Michaelem a Deweym mluvili o tom, že bychom tu formaci obnovili, ale ze zjevných důvodů (oba nedávno zemřeli) už k tomu nikdy nedojde,“ připomíná Metheny.

Nové CD Unity Band je shodou okolností po více než třiceti letech první Methenyho nahrávkou, na níž kytarista angažoval tenor saxofonistu. A to nebývale kompetentního a originálního Chrise Pottera – hudebníka a skladatele, který se zviditelnil nejen coby sideman v kapelách Davea Hollanda, ale už dávno i jako leader vlastních uskupení. Potter je generačně mladší než Metheny, a tak jej kytarista zaregistroval později, než výše zmiňované dechaře:

„Pozoroval jsem jeho vývoj a když jsme se oba setkali na debutové desce Antonia Sancheze, okamžitě jsem zaregistroval, že náš způsob hry a frázování má mnoho společného a má velký potenciál,“ vzpomíná kytarista.

Potter se představuje brilantním sólem již v úvodní skladbě New Year. Titul začínající jako ryze komorní balada Methenyho sólem na kytaru s nylonovými strunami nečekaným způsobem vygraduje zhruba v polovině, kdy otěže převezme saxofonista. Nečekané souznění vedlo k nečekaně dobrým výsledkům: „Asi nikdy jsem nehrál sólo s takovým groovem při použití nylonových strun; jsou běžnější spíše v baladách. K tomu mě přiměl právě Chris,“ komentuje Metheny.

02435002.jpeg

Chris Potter samozřejmě nehraje jen na tenor, ale je znám širším spektrem barev, které je schopen ve svých skladbách rozehrát také na sopránku nebo basklarinet. Nejinak je tomu na albu Unity Band. Ve výbušné Roofdogs s jakoby keltskými názvuky došlo k nečekaně těsnému spojení v paralelně vedených liniích sopránky a kytarového syntezátoru…

....a v následující etnicky začínající Come And See inspiroval Potterův basklarinet Methenyho k dalšímu rozšíření harmonického spektra (hraje na dvaačtyřicetistrunnou kytaru):

Rytmická složka patří k nezanedbatelným součástem Methenyho nahrávek. Logickou volbou pro bubenický post byl Antonio Sanchez – s Methenym hraje více než deset let v populární Pat Metheny Group a zkušenost s ním má také Potter. Ben Williams pak patří k vycházejícím hvězdám jazzového kontrabasu: má zkušenost od Stefona Harrise či Jackyho Terrassona, ale loni příjemně překvapil i sólovým debutem. U Methenyho už hrál, když příležitostně alternoval za kytaristova dvorního basistu Christiana McBridea. Sám Metheny na něm obdivuje otevřenou mysl a silný smysl pro melodii (prý ne nepodobný Jacu Pastoriovi).

02648068.jpeg

Williams se Sanchezem tvoří dokonale souznící jednotku se skvělým citem pro přímočarý groove, ale i složitější doprovod v lichých metrech. Na albu Unity Band není mnoho příležitostí slyšet je v baladách, protože snímku dominují spíše razantní up-tempo kompozice. I taková komornější místa se však najdou. K těm nejpronikavějším patří balada This Belongs To You:

Dozvukem ambiciózního Methenyho projektu Orchestrion (2009) je improvizačně volnější číslo Signals. Kytarista zde na bázi minimalistického motivku à la Steve Reich pomocí smyček a s přizvanou živou kapelou (která v Orchestrionu absentovala) buduje nádherné rytmické předivo se spoustou detailů, na jehož základě sólisté dotvářejí pravděpodobný vrchol alba.

Ačkoli to na první pohled nemusí být tak zjevné, Pat Metheny má vícero uměleckých poloh: od populárního Pat Metheny Group, přes experiment v podobě Orchestrionu po takřka popovou sólovku What's It All About. Unity Band je nahrávka vpravdě jiná: kytarista v ní částečně překračuje svůj stín, smazává bariéry a po delší době představuje svou vskutku vyzrálejší část osobnosti. Která nemusí být tak přístupná širšímu publiku, ale v jeho diskografii bude patřit k uměleckým mezníkům.

Pat Metheny – Unity Band

Pat Metheny – kytaraChris Potter – saxofony, basklarinetBen Williams – kontrabasAntonio Sanchez – bicí

02648065.jpeg

Label: Nonesuch, 2012

www.patmetheny.com

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.