Peter Lipa oslavuje mladistvým albem

20. květen 2012

Šedesáté osmé narozeniny oslavil slovenský zpěvák Peter Lipa nahráním nového alba. Jmenuje se prostě: Lipa 68.

Po úspěšném platinovém albu Lipa spieva Lasicu nová deska směřuje do nových vod. Tematicky nese album Lipa 68 prvky blues a jazzu, ale najdeme na něm i nové elektronické zvuky, pod něž se podepsali dva producenti Peter Lipa ml. a Ľubor "Umělec" Priehradník.

„Na snímku spolupracovalo mnoho významných hudebníků, z nichž můžeme zmínit italského kytaristu Ruggero Robina, Michala Žáčka, nebo Američana Hendrika Merkense na harmoniku. Vokály nazpívali Světlana Rymarenko a Saša Okálová,“ přibližuje Lipova manažerka Katarína Ovseníková.

Písničky ve slovenském a anglickém jazyce napsali známí textaři, jako např. Milan Lasica, Rudo Rusiňák (autor textu Maturantky), ale i raper Opak a další.

„Podle mě je dobrý text základem každé písničky. Musím se ztotožnit s jeho obsahem, jazykem i s jednotlivými myšlenkami, protože posluchači už textaře nevnímají. Já jsem ten, který je oslovuje. S muzikou je to trochu jinak. Už dříve jsem zjistil, že je jednodušší zpívat písně, které pocházejí z mé hlavy, než melodie někoho jiného. V posledních letech si v tomto skladatelském procesu nejlépe rozumím s mým synem Petrem,“ vysvětluje slovenský zpěvák.

Se svým synem spolupracuje již delší dobu. Další z producentů Ľubor „Umelec“ Priehradník je známý slovenský trumpetista. Jeho cit pro práci s elektronikou a počítačovou hudbou byl hlavním důvodem pro rozhodnutí Petera Lipy vzít ho do studia jako hudebního producenta alba.

02632499.jpeg

S mladšími spoluhráči hraje Lipa stále častěji a zjevně jej to obohacuje. „Mí vrstevníci už hrají málo, nemají chuť cestovat, nebo mají trochu jiný názor na život. A pak potkáte mladé muzikanty, kteří hrají stejně dobře jako moji vrstevníci nebo ještě lépe, a také jsou pro věc ochotni udělat mnohem víc,“ uvedl loni zpěvák pro ČRo Ostrava. Celý rozhovor si poslechněte zde.

Deska Lipa 68 vychází 21. května a zpěvák ji představí také na nejbližších českých koncertech.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio