Petr Stančík a jeho pornograficko-gastronomicko-filozofický thriller

2. červenec 2014
Liberatura

Nevěstince, dobové pochoutky, pivo a také série podivných vražd zaměstnávají na stránkách románu Mlýn na mumie komisaře Durmana, který hledá ve staropražských uličkách kromě vraha i odpovědi na základní životní otázky. O svém vztahu k historii, konspiračním teoriím a detektivkám si s námi v Liberatuře povídal Petr Stančík.

„Byla to velmi zajímavá doba, obzvlášť rok 1866 – nejen proto, že se vedla prusko-rakouská válka, která se mihne i v románu, ale byl to čas, kdy se definitivně rozešla česká politická reprezentace s Rakousko-Uherskem, zakládal se Sokol a další organizace, na nádraží vjížděly první parní stroje. Byla to svým způsobem přelomová doba, stejně jako dnes,“ vysvětluje Petr Stančík, co ho tak přitahuje na době, kterou třeba Jonášovi znechutily metry povinné četby obrozenecké literatury.

Co je to vlastně ten „mlýn na mumie“, z jakých pramenů čerpal bizarní detaily tehdejšího života a co má právě teď rozepsaného? Celý rozhovor s Petrem Stančíkem si poslechněte tady.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.