Pianista Vojtěch Procházka představí indický projekt

13. červen 2013

Vojtěch Procházka je v Česku znám zejména díky jazzové kapele Vertigo nebo pro své experimentální norské trio Bergljot. Jeho méně známou tváří je pak indický projekt Raga Bansal, který nyní představí na dvou koncertech v Praze a v Brně.

„V Raga Bansal hrajeme klasickou severoindickou hudbu v soudobém pojetí,“ říká Vojtěch Procházka o neobvyklém triu, jež dále dotvářejí indická houslistka Harpreet Bansal a perkusista Andreas Bratlie.

Také tato formace čerpá z Procházkových studií v Norsku. „Houslistku Harpreet Bansal jsem potkal před pár lety na vánočních koncertech Trygve Seima a jeho kapely The Source. Rád bych ve spolupráci s ní pokračoval, protože tuhle hudbu si u nás moc nezahrajete. Harpreet má navíc skvělého tátu, který nám vysvětluje leccos z indické hudby,“ vysvětloval český pianista již dříve pro měsíčník Harmonie.

Podívejte se na ukázku:



Z propojování různých stylů a kultur si Procházka starosti nedělá. „Indové z nás stejně nebudou,“ říká k tomu, „nesnažím se hrát stylově čistě, ale tak, aby to co nejlépe odpovídalo dané situaci. Už jen to, že hraji na piano, je pro indickou hudbu neobvyklé. Formálně to jsou dva nesmiřitelné světy, ale když jde o hudbu, je všechno možné.“

Procházka se však o indickou hudbu zajímal již před svým norským pobytem; již předtím totiž v Paříži docházel na kurzy klasické indické hudby u Patricka Moutala, jedné z evropských kapacit v oboru.

S triem Raga Bansal zahraje Procházka na dvou koncertech v Praze (Kostel sv. Vavřince, 17. 6. od 19:00) a v Brně (Dům pánů z Kunštátu, 18. 6. od 19:00).

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.