Pianistka Beata Hlavenková chystá sólové album

5. červenec 2013

Beata Hlavenková v poslední době hrála hlavně s Lenkou Dusilovou, Ivou Bittovou, případně s vlastním triem. V létě však chce nahrát nový sólový projekt. Sólový doslova: ve studiu bude jen ona a křídlo.

Nové album má už i svůj název. „Bude se jmenovat Theodoros, což znamená Boží dar, ale je to i jméno mého druhého syna. Deska bude obsahovat dvanáct autorských skladeb, což odkazuje i k počtu měsíců v roce. Ten vlastně taky považuji také za takový boží dar,“ vysvětluje Beata Hlavenková, která pochází z věřící rodiny na moravsko-slezském pomezí.

Hlavenková, která v poslední době hrála často se zpěvačkou Lenkou Dusilovou, se podle svých slov považuje za „bývalého jazzového muzikanta“ – s vlastním jazzovým triem hraje méně, zato je slyšet v projektech napříč žánry či se aranžérsky podílela na nedávno vydaném albu Zvon Ivy Bittové.

Podobně žánrově rozvolněná má být i její nová sólová deska. „Nebude to ani jazz ani pop, ale něco mezi. Jakýsi crossover, a tedy poměrně nezaškatulkovatelná věc,“ říká pianistka. Nepůjde však o klavírní sólové album v běžném smyslu – Hlavenková na něm totiž výrazněji uplatní svou zálibu posledních let, totiž práci s loopery a vrstvení více klavírních stop.

Poslechněte si rozhovor s Beatou Hlavenkovou:

S tímto způsobem práce začala před dvěma lety, kdy ji nadchl počítačový program Logic. Nicméně základy pro vrstvení několika stop měla samozřejmě hlubší – ze své aranžérské praxe. „Když píšu pro orchestr, tak aranžuji pro 50 různých nástrojů. Když pak hraju doma na piano, najednou pak slyším další a další věci – nahraješ jednu linku a hned tě napadne další. Baví mě s tím experimentovat,“ vysvětluje pianistka.

Nové album Theodoros bude vznikat ve studiu na klasickém klavíru. „Stopy budu vrstvit v reálném čase, na provedení pro živé koncerty ještě pracuji.“ Plně sólový projekt pro Hlavenkovou v každém případě představuje zcela novou zkušenost. „Je to pro mě velká výzva. Kromě mých začátků v hotelových barech jsem vlastně nikdy sama nehrála,“ dodává.

01000108.jpeg

Sólová novinka Beaty Hlavenkové by měl vyjít na podzim u labelu Animal Music.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.