Piotr Wylezol Quintet – Katovice, 2010

5. září 2011

Sobota 8.9. – Euro Jazz 20:00 – 21:15: Jazz Club – Záznam koncertu z Radia Katowice, 3. 1. 2010.

Pianista Piotr Wylezol (1976) není českým posluchačům úplně neznámý – se svým regulérním triem (s Michalem Baranskim a Lukaszem Zytou) vystoupil s úspěchem v pražském klubu Jazz Dock loni v září. Nicméně zmiňované trio je známé hlavně díky nahrávce Children‘s Episodes (2009), kterou Wylezol (jako vícero polských jazzmanů) vydal u prestižního labelu Fresh Sound. Poslechněte si z ní ukázku:

Jak k nahrávce vlastně došlo, přiblížil Wylezol v rozhovoru pro časopis Harmonie (9/2010):

„Vydání dopomohl David Dorůžka, který s námi v současnosti hraje v kvintetu. V té době jsme oba hrávali s Łukaszem Żytou, který Davidovi během nějakého turné pustil nahrávku a zmínil, že hledáme vydavatele. Davidovi se album zalíbilo a sám oslovil šéfa Fresh Sound Jordiho Pujola s tím, že zná polského klavíristu, jemuž by stálo za to vydat album. Jeho doporučení bylo určitou garancí, že si ten člověk nahrávku opravdu poslechne; předpokládám, že se jich k němu dostává větší množství, než má šanci zvládnout. Deska šéfa zaujala, z čehož mám velkou radost.“

Nahrávka u labelu s mezinárodní distribucí pomohla kapele k víceru evropských vystoupení a prý také k uchycení u pořadatelů, u kterých se to dříve nedařilo (například loni Wylezolova kapela vystoupila na německém festivalu Jazz Baltica).

Pianista však nezůstal u tria a zvuk formace obohatil o kytaru a saxofon, sám piano nově střídá s elektrickým Fender Rhodes. Wylezol se v nové sestavě porozhlédl po výrazných osobnostech střední jazzové generace – Adamu Pierończykovi, který svým saxofonem vnáší do kapely obdivuhodnou expresi, a českém kytaristovi Davidu Dorůžkovi, který je známý zase lyričtějším výrazivem. Ve zmiňovaném rozhovoru o nich pianista mluví takto:

02390600.jpeg

„Davida jsem již znal a to, že spolu hrajeme, je též trochu náhoda. Poznali jsme se přes naši společnou rytmiku Michała Barańskeho a Lukasza Żytu. Davida jsme jednou požádali, aby si s námi zahrál v kvartetu, které vlastně vzniklo z dvou regulérních trií (smích). Po několika koncertech jsem zjišťoval, že zvuku kytary s klavírem něco chybí a začal jsem přemýšlet o saxofonistovi. Tak jsme se dostali k Adamovi. Nevnímám kvinteto jako úplně odlišnou kapelu, spíš ho považuji za jinou podobu mé hudby. Též jsem byl nesmírně zvědavý, jakým způsobem dokáže navázat společnou řeč trojice frontmanů, z nichž je každý odlišným hráčem. Myslím si, že výsledný tvar je zajímavý.“

Právě tuto kapelu zaznamenalo loni v lednu polské Radio Katowice. Sestřih z něj odvysílá Euro Jazz tuto sobotu od 20:00. Poslechněte si Dorůžkovu kompozici Els Gats, kterou kvinteto v Katovicích odehrálo právě takto:

Piotr Wylezol - Quintet Live

Piotr Wylezol – piano, fender rhodes Adam Pieronczyk – tenor, soprán saxofon David Dorůžka – kytara Adam Kowalewski – kontrabas Krzysztof Dziedzic – bicí

Label: Fonografika, 2010

www.piotrwylezol.com

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka