Placky z kynutého bramborového těsta
Zatímco v dobách našich babiček ve městě znali moučníky z mnoha druhů těst, na venkově se peklo zpravidla jen z těsta kynutého. I to ale mělo mnoho podob.
- 2 dcl vlažného mléka
- lžíce hladké mouky
- 1 lžička cukru
- 4 dkg droždí
- 1 kg brambor
- 2 vejce
- 10 dkg sádla
- mouka dle potřeby
- povidla nebo utřený mák s cukrem a skořicí
Z trochy vlažného mléka, mouky, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek a počkáme, až vzejde. Kilo vychladlých, ve slupce uvařených, oloupaných brambor nastrouháme. Přidáme k nim kvásek, dvě vejce, deset deka vepřového sádla a tolik polohrubé mouky, aby vzniklo polotuhé těsto, které necháme vykynout. Potom z těsta ukrajujeme kousky, které vytvarujeme do kuliček a z nich vyválíme a ručně vytaháme placky o průměru dvacet centimetrů. Pak je osmažíme na rozpáleném sádle v pánvi, nebo upečeme nasucho na horké plotně kamen.
Ještě teplé je namažeme, švestkovými povidly nebo je posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.