Podzimní jazzová sklizeň, aneb co vyjde v září?

22. srpen 2011

Září slibuje skutečně bohatou jazzovou nadílku. Připravili jsme přehled chystaných jazzových nahrávek, kterým byste na podzim měli věnovat pozornost.

Charles Lloyd – Athens concert (ECM, 12. 9.) Chystané živé dvojalbum Charlese Lloyda zastihuje saxofonistu na speciálním aténském koncertě s jeho dávnou známou, zpěvačkou Marií Farantouri. K dalším řeckým hráčům patří Socratis Sinopoulos (lyra) a Takis Faraziz (druhý pianista). Program zahrnuje autorskou tvorbu Lloyda, ale i tradiční řecké písně. Rytmika je již osvědčená: Jason Moran (piano), Reuben Rogers (basa), Eric Harland (bicí). Lloyd mimochodem 30. října vystoupí také v Praze.

02414289.jpeg

Wynton Marsalis, Eric Clapton – Plays the Blues Live From Jazz at LC (Warner, 12. 9.) Nahrávka vznikla v dubnu během dvou vyprodaných večerů, které Clapton s Marsalisem odehráli v Lincolnově centru. Písně vybíral Clapton, o jejich úpravy se postaral Marsalis. Na CD (a také DVD) se tak dostal nejen Armstrongův swing Ice Cream, ale i boogie-woogie Kidman Blues a další kytaristovy oblíbené skladby jako Joe Turner's Blues, nebo Joliet Bound. Na bonusový track přispěl i Taj Mahal.

Sonny Rollins – Road Shows Vol. 2 (Emarcy, 13. 9.) Saxofonový veterán Sonny Rollins chystá na podzim delší evropské turné a k jeho podpoře chystá novou desku. Jde o výběr z koncertních záznamů pořízených v roce 2010. Čtyři skladby byly nahrány na oslavě Rollinsových 80. narozenin v New Yorku, ostatní na následném japonském turné. Překvapujícím hostem je free-jazzový matador Ornette Coleman, ale i další slibná jména: Roy Haynes, Roy Hargrove, Jim Hall, Christian McBride atd.

02414270.jpeg

Nils Petter Molvaer – Baboon Moon (Sony, 16. 9.) Jak už jsme dříve informovali, průkopník skandinávského e-jazzu Molvaer vydá v září nové triové album podpořené delším turné. Na desce jej doprovodí doprovodí Stian Westerhus (kytara) a Erland Dahlen (bicí), a má jít o trumpetistův sestup do temnějších vod noisu a prog-rocku. Více však zatím není známo.

Brad Mehldau/Kevin Hays – Modern Music (Nonesuch, 20. 9.) Snímek zaznamenává Mehldauovu spolupráci s pianistou Kevinem Haysem a skladatelem Patrickem Zimmerlim. Album bude obsahovat skladby všech tří umělců spolu s Zimmerliho aranžemi Steva Reicha, Ornetta Colemana a Philipa Glasse. Nahrávka vzešla ze snahy Mehldaua a Hayse, jinak dlouholetých přátel od konce 80. let, vytvořit konečně společný projekt. Oba shodou okolností započali svou kariéru po boku saxofonisty Joshuy Redmana na počátku 90. let, časem se však etablovali jako velmi výrazní sóloví hráči a skladatelé. Více informací o albu si přečtěte zde.

02414269.jpeg

Chick Corea & Stefano Bollani – Orvieto (ECM, 23. 9.) Možná neočekávané spojení Corea-Bollani je záznamem koncertu v italském Orvietu loni v prosinci. Dva generačně vzdálení pianisté zde virtuózně interpretují Jobimův Portrait in Black and White, swingovou baladu Darn That Dream, Fats Wallerův Jitterbug Waltz, Davisův Nardis a další skladby doplněné o momentální improvizační nápady. Jde o první Coreovu nahrávku pro ECM po více než čtvrtstoletí.

Bill Frisell - All We Are Saying.... (Savoy Jazz, 27.9.) Na připravované nahrávce klasických skladeb Johna Lennona se kytarista Bill Frisell obklopuje hráči známými již z dřívějška (Jenny Scheinman – housle, Tony Scherr – basa, Greg Leisz – kytary, Kenny Wollesen – bicí). Lennonovská pocta vznikla před pár lety u příležitosti vzpomínkové akce v Paříži. Čeští posluchači si patrně vzpomenou na Frisellův koncert na Jazzu na Hradě (1. 11. 2005), kde kytarista vystoupil s obdobným programem. Zde je klip k albu:

Bill Frisell - All We Are Saying (Short Version) from Normal Life Pictures on Vimeo.

Christian McBride Big Band - The Good Feeling (Mack Avenue Records, 27. 9.) Jde o bigbandový debut známého basisty. Album The Good Feeling bude obsahovat covery klasických broadwayských swingovek, ale i McBridovu autorskou tvorbu (mnohdy starší kusy rearanžované pro bigband). Coby aranžér se zde McBride prý inspiroval pracemi Jimmyho Heathe nebo Johna Claytona. Ukázku si můžete poslechnout zde.

02414268.jpeg
Miguel Zenón - Alma Adentro: The Puerto Rican Songbook (Marsalis Music, 30.8.)
Hudba rodného Portorika je pro saxofonistu Miguela Zenóna neutuchajícím zdrojem inspirace (mohli jsme se o tom přesvědčit i na koncertu v Praze, 2009). Na nové nahrávce vzdává hold pěti legendárním portorikánským skladatelům (Bobby Capó, Tite Curet Alonso, Pedro Flores, Rafael Hernández, Sylvia Rexach), které srovnává s významem George Gershwina nebo Cole Portera pro americkou populární hudbu a jazz. Zenónovo osvědčené kvarteto je zde rozšířeno o desetičlenný dechový ansámbl. Podívejte se na dokument z nahrávání:

Rudresh Mahanthappa - Samdhi (ACT, 30. 9.) Nesporný saxofonový objev posledních let Rudresh Mahanthappa (v květnu vystoupil v Praze s Jackem DeJohnettem) se na novém albu vrhl do vod fúze jazz-rocku a rytmických prvků jihoindické hudby. Elektro-akustický ansámbl stojí na Mahanthappově nové koncertní kapele (David Gilmore – kytara, Rich Brown – baskytara, Damion Reid – bicí) s přizvaným indickým hostem (Anatha Krishnan – mridangam & kanjira).

autor: Petr Vidomus
Spustit audio