Porotu soutěže Jazzfruit oslnili polští Marcin Pater Trio

19. září 2022

Vítězem soutěže pro mladé hudebníky Jazzfruit pod festivalem Mladí ladí jazz je polské Marcin Pater Trio. Kapela zaujala porotu při živém vystoupení nejvíce ze čtveřice finalistů.

V jejich širokém stylovém záběru vede prim vibrafon, který dodává triu jedinečný a originální zvuk. „U Marcin Pater Trio nás zaujala nejen instrumentální bravura, ale i hudební sdělení,“ uvádí za porotu Vilém Spilka, umělecký ředitel festivalu Jazzfest Brno. Kapela získává nejen finanční odměnu, ale i příležitost vystoupení na jednom z předních českých jazzových festivalů.

Dalšími finalisty v pořadí 13. ročníku soutěže Jazzfruit byli domácí Post Noisy Pots a polští Sneaky Jesus. Do finále postoupili i domácí Acoustic Needles, kteří zvítězili v kategorii Junior.

Marcin Pater Trio založil absolvent Hudební akademie v polských Katowicích, vibrafonista Marcin Pater. Trio má ze sebou vystoupení na prestižních polských a mezinárodních jazzových festivalech v Evropě i Asii a také vítězství v respektovaných soutěžích, včetně Jazz Juniors, Sibiu Jazz Festival nebo Jazz on the Odra. V současné době připravují své druhé album společně s legendou polského jazzu Leszkem Możdżerem.

O vítězi Jazzfruit rozhodla mezinárodní odborná porota, ve které zasedla Asia Pieczykolan, polská promotérka, producentka a šéfredaktorka časopisu Jazz Forum Magazine, dramaturg a producent festivalu Mladí ladí jazz a mnoha další akcí Adam Kaňa, hudební publicista Dan Sywala, hudebník a promotér Vilém Spilka, violoncellistka Terezie Kovalová a umělecký ředitel drážďanského klubu Jazzclub Tonne Steffen Wilde.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio