Portico Quartet vydávají desku, přijedou i do Česka

2. leden 2012

Nové eponymní album britských Portico Quartet reflektuje změny, které byly znát již na živých vystoupeních. Je to především nový hráč na hang, klávesy a důslednější využití elektroniky.

Album vyjde 30. ledna na labelu Real World Records. Změna, která se na něm projeví, však byla ve vzduchu již delší dobu. Hlavně na koncertech v posledním roce bylo znát, že „post-jazzová“ formace obohacuje svůj zvuk o širší spektrum živých samplů a smyček, čímž do původně ryze akustické hudby vnáší nový rozměr. Byla o tom řeč i v rozhovoru na Radiu Wave na jaře, který si můžete poslechnout zde:

Původní hráč na hang (perkusní nástroj podobný plechovému bubnu) Nick Mulvey z kapely odešel za vlastní sólovou kariérou. Zbývající členové (bubeník Duncan Bellamy, basista Milo Fitzpatrick a saxofonista Jack Wyllie) pak na koncertech zkoušeli hrát bez živého hráče na hang a využívat pouze jeho předpřipravené samply. Poté do kapely přišel nový člen, Keir Vine. Nekonvenční hráč na syntezátory obohatil Portico Quartet o nové zvukové plochy a začal paralelně hrát i na hang.

Kapela zůstala v jádru akustická, elektronické efekty však začali používat všichni hráči. Vysvětluje to saxofonista Jack Wyllie: „Na turné k předchozímu albu jsme se snažili dohlédnout za zvuk našich nástrojů, pro mě to znamenalo více efektových pedálů a smyček. Milo už nějaké efekty na base používal a Duncan má teď vedle klasických bicích i ryze elektronickou soupravu. Máme stále ten teplý akustický feeling, ale s větším podílem digitální manipulace.“

Kapela zatím zveřejnila klip, ve kterém zaznívá skladba Ruins z nového alba:

Portico Quartet přijedou v roce 2012 do Česka minimálně dvakrát: jejich účast už oznámily festivaly Mladí ladí jazz (20.4., Palác Akropolis) a Colours of Ostrava (červenec).

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.