Poslední vystoupení Louise Armstronga poprvé na CD

4. duben 2012

Jedna z posledních živých nahrávek legendárního trumpetisty Louise Armstronga vyjde koncem dubna pod názvem „Satchmo at the National Press Club: Red Beans and Rice-ly Yours“.

Málo známé veřejné vystoupení Louise Armstronga se uskutečnilo 29. ledna 1971, sedm měsíců před hudebníkovým úmrtím. Koncert se konal na scéně Ballroom washingtonského National Press Clubu.

Vzniklá nahrávka byla záhy po koncertě vydána v limitované edici 300 LP, většina exemplářů se však do dneška nezachovala. William McCarren, současný ředitel National Press Club, říká, že vydat Armstrongovu poslední nahrávku se snažili delší dobu, problém ale tkvěl v autorských právech. „Vlastně jsme nevěděli, komu práva patří, na koho se obrátit,“ říká McCarren. Potíže se nakonec podařilo vyřešit, když s vydáním souhlasila Nadace Louise Armstronga, která spravuje jeho dědictví.

Album, které vyjde 24. dubna u Smithsonian Folkways Recordings, obsahuje 11 skladeb, z nichž na pěti hraje Armstrong za podpory kapely trombonisty Tyree Glenna. Mezi odehranými skladbami zazní známé kousky jako Hello Dolly, Rockin’ Chair nebo Mack the Knife.

V Praze Armstrong vystoupil v březnu 1965. Ve městě populární „Satchmo“ pobyl celých deset dní a jeho průvodcem a tlumočníkem se tehdy stal hudební publicista Lubomír Dorůžka. Moderátory Armstrongova koncertu v Lucerně byli Jiří Suchý a Jiří Šlitr a akce se stala velkou společenskou událostí. Tehdy Československý rozhlas také natočil s Armstrongem toto neformální interview:

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.