Postní kopřivová polévka na Zelený čtvrtek

Zatím co pro nás je koleda spojená s Velikonočním pondělím, v dobách našich babiček se chodilo vícekrát. I na Zelený čtvrtek. A vařit budeme postní kopřivovou polévku.

Ingredience
  • 1 cibule
  • kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel
  • 4 hrsti mladých kopřiv
  • olej
  • 2 lžíce mouky
  • česnek
  • mladé bylinky – libeček, pažitka, řeřicha

Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na nudličky a dáme do vroucí vody. Omyté kopřivy na sítku spaříme vroucí vodou. Potom je přidáme do polévky, osolíme a vše uvaříme. Měkkou zeleninu a kopřivy propasírujeme přes síto. Z oleje a mouky uděláme jíšku a přidáme ji do zeleninového vývaru společně se zeleninou. Do hotové polévky přidáme česnek a majoránku. K polévce podáváme opečenou topinku, nebo škvarkovou placku.