Pražská Mezinárodní konzervatoř otevírá nové jazzové oddělení

16. září 2011

Do konce září je možno se přihlásit k přijímacím zkouškám na nové jazzové oddělení, které otevřela Mezinárodní konzervatoř Praha. Soukromá škola získala pro obor akreditaci letos v létě a bude na něm možné studovat jak hru na vybrané nástroje, tak jazzový zpěv s přesahy do jiných žánrů.

Vedoucím oddělení jazzového zpěvu byl jmenován Filip Gondolán, který již vyučoval na Konzervatoři a VOŠ Jaroslava Ježka. „Mé oddělení se jmenuje správně Oddělení jazzového zpěvu a alternativních trendů, z čehož plyne, že se ve zpěvu nebudeme zaměřovat pouze na jazz, ale i na gospel, funky nebo R&B,“ říká pedagog.

Rozhovor měsíce: Studium na Berklee College of Music v americkém Bostonu

Berklee College of Music v americkém Bostonu

Martin Kratochvíl, Emil Viklický, Jaromír Honzák, David Dorůžka nebo Hana Robinson. To jsou někteří z Čechů, kteří studovali na slavné Berklee College of Music v Bostonu, nejprestižnější a také největší jazzové škole na světě. Právě o ní bude řeč v dalším Rozhovoru měsíce, který vysíláme na ČRo Jazz v pátek 1. května ve 14:00.

Oproti tomu instrumentální jazzové oddělení, které vede basista Josef Fečo, by mělo být úžeji soustředěno na jazz. „Ve srovnání s jinými školami, kde se jazz vyučuje, tu nebude tolik klasické hudby. Chceme se věnovat čistě jazzu. Záleží to však na dispozicích přijatých studentů – ty se zkušenostmi z jazzu nebudeme zdržovat základy, ostatním budeme muset základní průpravu poskytnout.“

Tato flexibilita podle Feča nabízí dost i těm uchazečům, kteří již nějakou hudební školu (např. Konzervatoř J. Ježka) absolvovali, ale chtějí se v jazzu dále zdokonalovat.

Fečo by podle svých slov chtěl na škole založit jazzový bigband a pořádat víkendové workshopy i semináře se známými domácími i zahraničními jazzmany (např. masterclass s Emilem Viklickým). Vedle basisty Feča zde budou vyučovat Z. Lapčíková (cimbál), P. Kalfus (sax), M. Hloucal (trubka), J. Stivín (flétna), S. Wilkins (piano), A. Tvrdý (kytara) a zpěváci F. Gondolán, O. Ruml a M. Balogová.

Na otevřené jazzové obory je možné se hlásit do konce měsíce. Maximální věková hranice přijímaných studentů je 33 let, studovat lze také distančně.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio