Program Jazzfestu Brno je kompletní, Béla Fleck zahraje dvakrát

21. září 2023

Podzimní část brněnského JazzFestu odstartuje křest alba Ondřeje Pivce. Hlavními lákadly ohlášeného programu jsou trumpetista Ibrahim Maaalouf, Jaga Jazzist nebo věhlasný banjista Béla Fleck, který odehraje dokonce dvě vystoupení.

„Vždy se snažíme v programu festivalu našim divákům nabídnout nejen samotný výjimečný koncertní zážitek, ale také podnítit vznik nových hudebních projektů,“ vysvětluje umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka. A dodává: „Je to případ jak Ondřeje Pivce s novým albem, tak i Dana Bárty, pro kterého John Clayton exkluzivně zaranžuje na míru několik skladeb.“

Nová živá nahrávka Greatest Hits 4000 a brněnský koncertní křest vychází z vystoupení Ondřeje Pivce a jeho nové formace pro kamery České televize v době covidu v rámci festivalové série On Screen. Hudebník obvykle cestuje s americkým zpěvákem Gregorym Porterem, se kterým získal také nejvyšší hudební poctu – cenu Grammy. Covidová krize mu však nečekaně přinesla prodloužený pobyt v rodné zemi.

„Moje kapela Organic Quartet z doby před mým pobytem v USA stále fungovala, ale já měl touhu trochu víc obsáhnout to, čemu jsem se intenzivně věnoval posledních třináct let,” vysvětluje  Pivec. Rozhodl se proto vytvořit nový projekt vycházející ze zkušeností ze Spojených států – z vedení sboru v harlemských kostelech nebo ročního zaskakování za Coryho Henryho v kostele v Brooklynu. Oslovil pro něj muzikanty z domácí scény - klávesistu Jana Steinsdörfera, baskytaristu Jana Jakubce a bubeníka Filipa Ernsta.

Jeden z nejuznávanějších současných jazzových big bandů Clayton-Hamilton Jazz Orchestra  má za sebou pětatřicet let na scéně. Big band, který spolupracoval také s filmaři či hvězdami formátu Charlese Aznavoura či Diany Krall, se při brněnské premiéře představí ve spojení, které inicioval přímo festival - s Danem Bártou po boku, pro kterého John Clayton exkluzivně zaranžuje na míru několik jeho skladeb.

Ty zazní jak za doprovodu celého orchestru, tak komornějšího obsazení. „Nikdy by mě nenapadlo, že si dvacet let po tom, co jsem se stal jejich fanouškem, s nimi zahraju pár písní. Těším se na tu zkušenost, poznání a prožitek,” říká Dan Bárta, který tento big band obdivuje od té doby, kdy si v roce 2003 na soustředění s Illustratosphere pustili několikrát DVD Koncert Diany Krall z Paříže, právě s tímhle orchestrem.

„Zatím to vypadá, že John Clayton udělá původní aranžmá na písničku Kráska a zvířený prach, kterou jsme právě s Robertem Balzarem napsali. A John slyšel nějakou moji verzi I Fall In Love Too Easily a líbila se mu, takže tu taky, ve velkým zvuku. Navrhl jsem ještě Killing Time, pěknou starou baladu, co už jsem dlouho nehrál a mám ji rád,” přibližuje Dan Bárta a uzavírá: „Jasně, že to klade na mě nároky, budu muset být připraven, mnoho času na nějaké sehrávání nebude.“ Koncert také obohatí také japonská varhanice Akiko Tsuruga.

Trumpetista Ibrahim Maalouf se vrací do Brna, aby zde představil Trumpets of Michel Ange – svůj inovativní projekt, který ale zároveň nese jeho nezaměnitelný rukopis. Zavede nás do světa, kde folklór a moderna splývají v jedno. V názvu odkazuje na italského génia Michelangela a jako obvykle se pouští do tvorby, která kloubí sofistikovanost a náročnost s přístupností co nejširšímu publiku. Zakořeněná je v jazzu, popu a world music, ale vznikla také pod nepřehlédnutelným vlivem urban music. Maalouf je v současnosti zřejmě nejpopulárnějším instrumentalistou francouzské hudební scény.

Ibrahim Maalouf

Repertoár kapely Jaga Jazzist mísí nesčetné hudební vlivy a inspirace. Zvukový rozsah a rozmanitost skladeb této norské kapely je skutečně nebývalá. Kapelu založili v roce 1994 v malém městě Tønsburg tři sourozenci Horntvethovi. Jaga Jazzist až do dnešních dnů vydali u kultovního vydavatelství Ninja Tune šest úspěšných alb. Všichni současní členové ovlivňují nejen s touto kapelou, ale i s vlastními projekty podobu norské hudební scény. O to pozoruhodnější je, že pět ze současných osmi členů hraje v kapele od první zkoušky. Přestože Jaga Jazzist příští rok oslaví třicet let od svého vzniku, stále se jim daří vyhnout předvídatelnosti, která se u kapel dosahujících podobné dlouhověkosti občas dostaví.

JazzFestBrno již také ohlásil první koncert na rok 2024: 15. února v Sono Centru vystoupí pro velký zájem dokonce dvakrát virtuózní hráč na banjo a patnáctinásobný držitel Grammy Béla Fleck.

Jazzfest Brno – podzim/zima
 

3. 10., CED – Divadlo Husa na provázku

Ondřej Pivec: Greatest Hits 4000

 

12. 10., Sono Centrum

Concept Art Orchestra & Helge Sunde: Music for Lights & Shadows

Clayton-Hamilton Jazz Orchestra feat. Akiko Tsuruga & Dan Bárta

 

22. 11., Fléda

Tension

Jaga Jazzist
Aid Kid dj set

 

5. 12., Sono Centrum

Ibrahim Maalouf and The trumpets of Michel Ange
 

15. 2. 2024, Sono Centrum (2 koncerty)

Béla Fleck: My Bluegrass Heart

autor: Petr Vidomus
Spustit audio