Prolistujte si knihu o Petru Lipovi

18. duben 2013

Na Slovensku vyjde knižní rozhovor se zpěvákem a bandleaderem Petrem Lipou, který mimo jiné v květnu oslaví sedmdesát. Exkluzivně si můžete přečíst ukázku z této knihy.

Kniha s názvem Jazz náš vezdejší dej nám dnes vychází fyzicky i digitálně příští měsíc: Lipa v ní vzpomíná na začátky své kariéry v šedesátých letech, v publikaci se vrací do svého dětství, let dospívání, vzpomíná na první doteky s hudbou a fascinaci jazzem.

Později vypráví o nesmělých začátcích v roli profesionála, propagátora jazzu a zakladatele Bratislavských jazzových dnů. V rozhovorech se autor rozhovoru Jan Štrasser nevyhýbal ani společenským tématům, ptal se na postoje, které Peter Lipa zaujal během turbulentních let 1968 a 1989, na rodinné vztahy, nebo jestli se dá jazzem živit.

Přečtěte si ukázku z knihy „Jazz náš vezdejší dej nám dnes“:

Coby zpěvák se Peter Lipa netají svými inspiracemi ve vokálních vzorech jakými byli Jimmy Rushing, Ray Charles, Al Jarreau, Joe Cocker nebo Bobby McFerrin. V loňském roce vydal příznivě přijaté album Lipa 68 a stále se podílí i na chodu festivalu Bratislavské jazzové dny.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.