Průkopník etiojazzu Mulatu Astatke míří do Prahy

15. červen 2012

Již tuto sobotu vystoupí v Praze legendární vibrafonista Mulatu Astatke. Koncert se koná v rámci festivalu Respect.

Před 50 lety byl prvním Afričanem, který absolvoval elitní jazzovou školu Berklee, později založil v New Yorku Ethiopian Quintet, s nímž propojil Afriku s Latinskou Amerikou.

Po návratu do vlasti doprovázel na etiopském turné Duka Ellingtona, expanzi etiopské scény ale přerušila totalitní vojenská diktatura. K Astatkeho comebacku pak přispěl stoupající zájem o etiopskou hudbu iniciovaný Robertem Plantem či Jimem Jarmuschem, který jeho hudbu použil ve filmu Zlomené květiny.

I když Astatke řídí svůj orchestr elitních britských hráčů od vibrafonu, jeho skladby stojí na unikátních etiopských rytmech i stupnicích. V čem se jeho „etiojazz“ liší od tradiční etiopské hudby, vysvětlil loni v rozhovoru pro časopis Rock & Pop:

„V Etiopii máme 4 různé mody, což jsou tónové řady, něco jako indické ragy. Když skladba v jednom z nich začne, pak v něm také skončí. Ale já třeba použiju postupně všechny 4 módy v jedné skladbě. Ethiojazz je docela komplexní záležitost, s velmi specifickou strukturou akordů, vedením hlasů, basovou linkou, kontrapunkty. Nic z toho nebylo v lidové tradici.“

Podívejte se na klip:

 

Astatkeho samply použily světové hvězdy Nas, Damian Marley, Kanye West, Cut Chemist, Quantic, Madlib, Oddisee, Knaan a další. Přednášel na Harvardu, vystoupil v Glastonbury, letos získal čestný doktorát na Berklee a jeho nejslavnější skladba Yegelle Tezeta dokumentuje spřízněnost mezi etiopskou hudbou a americkým blues.

Astatkeho kapela Steps Ahead vystoupí na pražské Štvanici 16. června od 18:30.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.