První univerzitní jazzový obor na Slovensku

20. říjen 2011

Zatímco v Česku vznikly v poslední době dva univerzitní jazzové programy, na Slovensku donedávna chyběly. První takový otevřela soukromá akademie v Banské Štiavnici.

Hudební a umělecká akademie Jána Albrechta spustila v říjnu jazzovou specializaci v rámci svého stávajícího studijního programu „Hudební teorie a interpretace“. V rámci jazzové profilace lze studovat jazzový zpěv, nebo konkrétní nástroj (kytara, basa, piano). Na škole vyučují slovenští jazzmani Matúš Jakabčic, Robert Ragan nebo Klaudius Kováč.

Na slovenských vysokých školách jsou umělecky zaměřené obory běžné. „Akademie v Banské Štiavnici je však jedinečná v tom, že v jednom bakalářském programu si studenti mohou zvolit i studium jazzu,“ řekla deníku Nový Čas prorektorka Zuzana Martinková. Letos si jazzovou profilaci v rámci zmiňovaného studijního programu vybral zatím jen jeden student (třiadvacetiletý kytarista Štefan Vida), škola však doufá v přijetí dalších zájemců v příštím roce.

Přihlášku do akademického roku 2012 je možno podat do konce ledna, školné na rok je 1 780 €. Soukromá univerzita na jazzovém oboru spolupracuje s Vídeňskou konzervatoří. Na veřejných vysokých školách na Slovensku se jazz zatím nevyučuje (nejblíže v Brně, či Vídni). Bližší informací o škole najdete zde.

Banská Štiavnica (Banskobystrický kraj):


Zvětšit mapu
autor: Petr Vidomus
Spustit audio