Rabih Abou-Khalil – Hungry People

29. říjen 2012

Po dvou letech vydal mistr arabské loutny oud Rabih Abou-Khalil nové album. Po dlouhé době strávené u labelu Enja Records přešel k vydavatelství World Village. CD Hungry People jsme zvolili Albem týdne!

V Libanonu narozený Rabih Abou-Khalil vyrůstal v neklidném, ale nesmírně kosmopolitním prostředí Bejrútu 60. a 70. let. Do Evropy, konkrétně do Mnichova, se přistěhoval v roce 1978 v době vrcholící občanské války. Setkání s odlišnou kulturou a jinými hudebníky odstartovalo jeho zájem o jazz a improvizovanou hudbu a dalo základ jeho pozdějším spolupracím napříč žánry.

V Německu sice studoval hru na klasickou flétnu (u profesora Walthera Theurera), jeho hlavním hudebním nástrojem je ale oud, bezpražcová krátkokrká loutna. Khalil ji virtuózně ovládá a používá techniky běžné při hře na jazzovou kytaru. Vedle mistrného zvládnutí tradičního arabského hudebního nástroje a jeho využití ve fúzi s jazzovou improvizací a evropskou hudební tradicí spočívá ale hlavní Abou-Khalilův význam v jeho kompozicích.

Abou-Khalil skládá poměrně hodně (většinu alb tvoří výhradně jeho kompozice) a v daném spojení fúze tradiční hudby islámského světa a současného jazzu si získal podobný respekt jako třeba Tunisan Anouar Brahem.

02528891.jpeg

Albová novinka Hungry People (tedy Hladoví lidé) už svým názvem odkazuje k sociálním a ekonomickým problémům dnešního světa. Pro Abou-Khalila je tato angažovanost typická (viz předchozí CD Trouble in Jerusalem, 2010), rozhodně však není na úkor hudby a také si zachovává (jak je pro tohoto hudebníka rovněž příznačné) nezbytnou špetku humoru a nadsázky.

Abou-Khalil především miluje neobvyklá nástrojová složení. Jeho partnery v tzv. Mediterranean Quintetu zůstávají průkopník jazzové tuby Michel Godard (který supluje basové spektrum, basa zde není) a bubeník Jarrod Cagwin, kteří jsou známí z předešlého alba. Také akordeonistu Luciana Biondiniho už známe – s leaderem vystupoval na královéhradeckém Jazz Goes to Town a objevil se např. na snímku Em Portugues. Po delší době Khalil do kapely přizval saxofonistu: Gavino Murgia (sopránka).

Podívejte se na ukázku ze společného koncertu:



Hudbě na albu nechybí smyslnost, energie a nepředvídatelnost. Povětšinou jde o kousky v rychlejších tempech, často v lichých metrech. Abou-Khalil ovšem tuto složitost a technickou náročnost nedává nijak okatě na odiv, považuje ji za samozřejmost. Onen středomořský nádech v názvu kapely zde realizuje především prostřednictvím spojení akordeonu se saxofonem.

Instrumentalisté zde rozhodně mnohokrát překračují klasickou doprovázečskou roli. Nechybí jim patřičný jazzový feeling a drive a bez ohledu na to, na jak neobvyklý nástroj hrají, dostávají dostatek prostoru k sólovým exhibicím. Poslechněte si například vstupy akordeonu, a pak hlavně tuby Michela Godarda:

Oud jako hudební nástroj zde ponejvíce vynikne v přednesových skladbách v pomalém a středním tempu.

Abou-Khalil je tolerantní leader, který si je dobře vědom potenciálu svých spoluhráčů. Mnohdy se raději stáhne, aby otevřel prostor strhující jazzové jízdě zbytku kapely:

Rabih Abou-Khalil opět potvrdil, že patří ke špičce world-jazzové fúze. Hungry People přináší (jak jinak) hudbu, která se vzpírá jakékoli kategorizaci a je jen obtížně zařaditelná. To však rozhodně není negativum – soubor skladeb na albu je velice příjemné osvěžení, ve kterém si najdou své posluchači nejrůznějších preferencí. Nezbývá než doporučit.

Rabih Abou-Khalil – Hungry People

Rabih Abou-Khalil – oudGavino Murgia – soprán saxofonMichel Godard – tuba, serpentLuciano Biondini – akordeonJarrod Cagwin – bicí

Label: World Village, 2012

www.rabihaboukhalil.com

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.