Radovan Tariška představuje fúzi jazzu s folklórem

22. březen 2013

Folklore to Jazz se jmenuje nový projekt slovenského saxofonisty Radovana Tarišky. Čerstvě s ním vydal album a odehraje také několik koncertů v Česku.

Repertoár mezinárodní formace propojuje nejznámější lidové písně z různých regionů Slovenska s jazzem: ty jsou aranžérsky obohacené o harmonii a jazzový rytmus, přičemž však zůstává zachována původní melodika a charakter písní.

Vzniklé CD s názvem Amen obsahuje úpravy skladeb jako Čo to za veselie, Červené jabĺčko, Trávnice spod Rozsutca, Čilejkárske piesne z Tekova a dalších lidových melodií. Repertoár vznikal několik měsíců a na jeho zpracování se vedle Radovana Tarišky podíleli také pianista Luboš Šrámek nebo český trumpetista Miroslav Hloucal.

Podívejte se na klip k albu:



Na koncertech i albu projektu Folklore to Jazz se podílela mezinárodní sestava hudebníků: kromě Tarišky Benito Gonzalez – piano (Venezuela), Essiet Okon Essiet – kontrabas (USA), David Hodek – bicí (SK), Roman Janoška – housle (SK), Tomáš Baroš – kontrabas (CZ), Jozef Fečo – cimbál a kontrabas (SK)

Folklore to Jazz, koncerty v ČR

23.3. Trutnov, Jazzinec24.3. Praha, Reduta25.3. Praha, JazzTime

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.