Rafal Sarnecki: polská jazzová špička v Česku

16. leden 2013

V New Yorku žijící polský kytarista Rafal Sarnecki se zviditelnil zejména díky své desce pro label Fresh Sound. Nyní přijíždí na velké české turné.

Kytarista původem z Varšavy zahájil svou hudební kariéru v roce 2002 po vítězství v mezinárodní jazzové kytarové soutěži Guitar City. Když se v roce 2005 stěhoval do USA, měl v rodném Polsku již pověst jednoho z nejkreativnějších hudebníků nastupující mladé jazzové generace. Byl tehdy médii označován jako „čerstvý vítr a velká naděje polského jazzu“. Například jeho dávný spoluhráč, pianista Pawel Kaczmarczyk, o něm říká: „Rafal je opravdový génius jazzové kytary, takový polský David Dorážka.“

Podívejte se na ukázku z koncertu:



V roce 2005 získal Sarnecki stipendium v prestižním hudebním programu na New School University na Manhattanu, kde v roce 2008 absolvoval. O dva roky později pak získal magisterský titul na The Queens College, taktéž v New Yorku. Během sedmiletého působení na newyorské hudební scéně si zahrál s takovými hvězdami jako jsou Ben Wendel, John Escreet, Colin Stranahan a Dana Hawkins.

Jako leader nahrál Rafal Sarnecki dosud dvě alba. Debut Song From a New Place byl nominován v roce 2009 na cenu Fryderyk, což je polská obdoba našich Andělů. Druhé album The Madman Rambles Again (2011) bylo již natočeno u známého španělského labelu Fresh Sound.

V současnosti Rafal hraje své skladby s množstvím seskupení a v různých nástrojových obsazeních. Jeho evropské trio, se kterým přijede do devíti českých měst, tvoří kromě něj basista Wojciech Pulcyn a bubeník Paweł Dobrowolski. Styl tria lze popsat jako moderní jazz s delšími, tvořivými a klidnými pasážemi, osvěžený postupným rozvíjením melodických motivů, zároveň ale i rozrušovaný nepravidelnými rytmickými vzorci.

02421256.jpeg

Rafal Sarnecki Trio – CZ/SK turné 16. 1. Rychnov nad Kněžnou17. 1. Trutnov (Jazzinec)18. 1. Pardubice, Jazz Tangens19. 1. Česká Třebová, Modrý trpaslík21. 1. Veselí nad Moravou, Cafe Pierre22. 1. Brno, Stará pekárna23. 1. Bratislava, Slovenský rozhlas24. 1. Uherské Hradiště, Reduta25. 1. Otrokovice, Otrokovická beseda26. 1. Frýdek-Místek, klub Stolárna27. 1. Brezno, Bombura

autor: Petr Vidomus
Spustit audio