Ray Charles – Live in Concert (1964)

30. březen 2012

Sobota 31.3. – Euro Jazz 20:00 – 21:15: Jazz Club – Záznam koncertu v Shrine Civic Auditorium, Los Angeles, 20. 9. 1964

Jazz, gospel, R&B i country: Ray Charles toto vše dokáže geniálním způsobem spojit. Přesvědčit se o tom mohlo i publikum v komunistickém Československu, když se s obrovským úspěchem uvedl v pražské Lucerně (1982, 1989).

Rok 2010 byl ve znamení 80. výročí narození tohoto výjimečného zpěváka a skladatele. Concord Music Group tehdy uvolnil kompilaci dosud nevydaných pokladů z archivu (Rare Genius: The Undiscovered Masters) a pak vydal i kompletní záznam koncertu z Los Angeles 20. září 1964. V sobotu jej můžete slyšet ve své úplnosti i na Euro Jazzu.

Ray Charles vydal více komerčně dostupných živých nahrávek (zejména u Atlantic Records). Část z koncertu z Los Angeles už také dříve vyšla – ABC-Paramount vydali dvanáct skladeb na LP již počátkem roku 1965, tedy relativně brzy po koncertě. Na CD nyní však vyšel úplný, zremasterovaný soubor 17 skladeb, což na poměrně známý záznam vrhlo docela nové světlo.

Podívejte se na video z té doby (1964, skladba What I Say):

Záznam ukazuje Charlese ve skvělé formě, tři dny před jeho 34. narozeninami. Kapela (kompletní bigband spolu s vokální skupinou Raeletts) zahrnuje tři výborné saxofonisty: Hank Crawford (alt), David "Fathead" Newman (tenor), Leroy Cooper (baryton) a výbušného trumpetistu Philipa Guilbeaua.

Playlist obsahuje ty nejslavnější hity Charlesova repertoáru (konečně taky Georgia On My Mind nebo Busted, které z nepochopitelných důvodů nebyly na původním vydání z roku 1965 zahrnuty). Publikum Charlesovu energii, šarm a vtip skvěle kvituje, a tak tento záznam patří zcela jistě k vrcholům zpěvákovy diskografie.

Podívejte se na vzácný záznam nepojmenované instrumentálky (Brazílie, 1963), kde hraje Ray Charles překvapivě na saxofon:


Sobotní večer na Euro Jazzu slibuje mimořádný posluchačský zážitek, který byste si neměli nechat ujít.

Ray Charles – Live in Concert

Ray Charles – zpěv, piano The Raeletts – doprovodné vokály

Oliver Beener, Phil Guilbeau, Wallace Davenport, John Hunt – trumpety Julian Priester, James Herbert, Henderson Chambers – trombony Keg Johnson – baryton trombon Hank Crawford – alt saxofon Bill Pearson – alt saxofon, flétna David "Fathead" Newman – tenor saxofon Leroy Cooper – baryton saxofon Sonny Forriest - kytara Edgar Willis – basa Wilbert Hogan – bicí

02330758.jpeg

Label: Concord Records, 2011 www.raycharles.com

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.