Rémi Panossian Trio – Bbang

14. leden 2013

Pianových trií jsou na světě tisíce. Co nabízí francouzské Rémi Panossian Trio na novince Bbang?

Jak již název kapely napovídá, leaderem formace je mladík jménem Rémi Panossian (narozen v roce 1983 v Montpellier). Mimo svou zemi není zatím příliš známý, ovšem ve Francii je považován za nesporný talent se slibně začínající kariérou.

Panossian je (v dobrém) typickým produktem evropského jazzového školství, protože (ačkoli absolvoval mnoho master classů s Američany typu Steva Colemana nebo Andy Milnea) ve Spojených státech nikdy jazz nestudoval. Jak je pro Francouze jeho věku příznačné, k jazzu ho přivedl Michel Petrucciani – geniální pianista, na jehož koncert malý Rémi zavítal v deseti letech.

Poté již nebylo cesty zpět – Panossian vystudoval jazzovou školu v rodném Montpellier a později v Toulouse, navštěvoval workshopy, a také sám několik let vyučoval. Je zajímavé, že svá první dvě alba vydal takto mladý pianista v duu: nahrávky No End (2005) a Two (2008) vydal ve spojení s vynikajícím basistou Julienem Duthu, což mu vyneslo první ocenění v různých jazzových anketách.

Poté Panossian hostoval v mnoha kapelách (Aldo Romano, Pierrick Pedron, Rick Margitza), ale na výsluní se dostal skutečně až s vlastním jazzovým triem: založil je v roce 2009 s přáteli z jihu Francie – Maximem Delportem (kontrabas) a Fredericem Petitprezem (bicí). Jejich společný debut Add Fiction (2011) je vystřelil na nikdy nekončící turné po celém světě; hudební tisk u nich zdůrazňoval především neotřelost autorské výpovědi, mladickou odvážnost a energii, a konečně neortodoxní zacházení s inspiracemi pocházejícími z jiných, než jen jazzových sfér: rocku, popu, funku apod.

Podívejte se na klip k novému albu Bbang:



Ačkoli to hudebníci nemají rádi, při poslechu nového alba se nelze ubránit srovnáním s některými slavnějšími kolegy: ostinátní motiv v úvodní Runaway snadno připomene naléhavost někdejšího tria Avishaie Cohena (s Shai Maestrem u piana):

Panossianovo trio je kapela v ryzím smyslu: všechny skladby totiž vznikají již od začátku kolektivně. Panossian se rád opírá o razantní a dynamickou rytmiku; pro hudbu, kterou v triu dělá, je ostatně zkušenost z jiných žánrů předností. Jeho spoluhráči ji mají: bubeník Frederic Petitprez je dynamický hráč se zkušeností z funkových formací. „Není to bubeník jednoho stylu,“ říká o něm pianista. Podobně je na tom basista Maxime Delporte – dlouho studoval klasiku, ale zároveň má respekt k progresivnímu rocku typu King Crimson. To vše je dobré mít na paměti při poslechu razantních kousků, jako Shikiori nebo Drinking lab (které mohou evokovat práci tria E.S.T., nebo třeba post-jazzových Bad Plus):

02803299.jpeg

Panossian rád zdůrazňuje filmové inspirace vlastní tvorby, hudba tria má sice celé spektrum poloh, ale je zřejmé, že na přílišné abstrakce si příliš nepotrpí; je veskrze konkrétní a pod snadno zapamatovatelnými tématy si velmi snadno představíme právě děj filmu či mikropříběhy všedního dne. Příkladem budiž třeba takřka popová melodie BBQ:

Panossianovo trio, to však nejsou jen erupce energie a rychlá tempa. Možná právě proto, že v této vypjaté poloze již kapelu známe, zdá se nejpůsobivější balada ve středu alba: Time lapse vyniká úsporností použitých prostředků, využitím ticha a zejména netradičními zvukovými prvky – hrou na struny, zvonivými tóny v nejvyšším rejstříku piana, perkusivními zvuky. To vše podtrženo výborným sepjetím s rytmikou.

Pianové trio je výsostnou jazzovou disciplínou. Puristé s tím nemusí souhlasit, ale poslední dekáda či dvě znamenaly v mnoha ohledech změnu i pro tento kapelový formát. Popularitu si získávají covery popových písní či svébytné adaptace progresivního rocku či elektroniky v akustickém pojetí. Rémi Panossian Trio do vlny tohoto netradičního zvuku jistě patří – zároveň se však vší silou vyhýbá zavedeným kategoriím a ustáleným klišé. Nezbývá než doporučit.

Rémi Panossian Trio – Bbang

02803300.jpeg

Rémi Panossian – pianoMaxim Delport – kontrabasFrederic Petitprez – bicí

Label: Plus Loin Music, 2013

www.remipanossian.com

Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka