Renesance Marcuse Millera

4. květen 2012

Virtuózní basista a někdejší pravá ruka Milese Davise Marcus Miller vydá v květnu nové album, které má znamenat jistou změnu směru a odklon od „davisovského revivalu“.

O nahrávce, která vznikala na začátku roku, jsme již stručně informovali. Nyní je známo více podrobností. CD se jmenuje Renaissance, vyjde v polovině května a Miller se na ní obklopuje jak novými mladými hráči, s nimiž aktuálně vyráží na evropské turné, tak některými hvězdnými hosty. Nejpodstatnější je však změna repertoáru a konceptu. Basista o tom promluvil v nedávném rozhovoru pro slovenský deník SME:

„Moje poslední album je z roku 2008. Mezitím jsem si vyzkoušel práci s filharmonickým orchestrem a pohrál si se starým albem Milese Davise. Ještě jsem fungoval v triu se Stanley Clarkem a Victorem Wooten plus s Herbie Hancockem a Waynem Shorterem jsme připravili poctu Milesu Davisovi. Uvědomil jsem si, že potřebuji změnu - chtěl jsem se posunout dál jako autor, znovu se vrátit k vlastní tvorbě. Cítil jsem to jako jisté znovuzrození, proto to album dostalo takový název,“ řekl Miller slovenskému listu minulý týden.

Poslechněte si úryvek z alba Renaissance:

Marcus Miller - Detroit by SeriousLive

Posledním Millerovým albem bylo živé dvojalbum TUTU Revisited, na němž nově reinterpretoval Davisovu tvorbu poloviny 80. let. Podle některých kritiků to však basista s koncertními poctami a návraty do minulosti v posledních letech přeháněl.

„Neměl by už Marcus přestat být melancholický a začít dělat něco nového a ne se stále odkazovat na Milese? Jeho tribute koncert byla hodinová medley známých i neznámých skladeb z Davisova repertoáru. Nikterak zajímavá aranžmá, často jen stručně naznačené téma rychle přerůstající v jiné, vše podložené groovem a neutuchajícím pocitem mírné nepřipravenosti,“ komentoval vystoupení Millera na loňském North Sea Jan Mazura v Harmonii.

02620660.jpeg

Na novém albu bude hrát mladá generace hudebníků, která se představí i na probíhajícím evropském turné (Alex Han - saxofon, Louis Cato – bicí, Kris Bowers – klávesy, Maurice Brown – trubka, Adam Agati – kytara). Mezi hosty budou zpěváci Dr. John, Gretchen Parlato, nebo Ruben Blades.

Podívejte se na záběr ze studia: Gretchen Parlato nahrává svůj part do Linsovy klasiky Setembro:

Mezi třinácti skladbami na desce bude celkem pět coverů. Jde např. o nové zpracování skladby Mr. Clean, kterou původně napsal Weldon Irvine, který byl mentorem mnoha později uznávaných muzikantů (Lenny White, Bernard Wright, Omar Hakim). Tato skladba byla původně nahrána pro album Freddie Hubbarda Straight Life z roku 1970. Dalšími covery bude Setembro, kterou napsal Ivan Lins, Slippin’ Into Darkness z repertoáru americké funkové kapely War, či Tightrop od současné R&B hvězdy Janelle Monae.

Marcus Miller představí nové album také v Praze (16. 5., Lucerna Music Bar) a v Bratislavě (24. 5., BJD). Ostatně podívejte se na zkoušky kapely před začátkem turné:

Marcus Miller – Renaissance (playlist)

1. Detroit2. Redemption3. February4. Slippin' Into Darkness5. Setembro (Brazilian Wedding Song)6. Jekyll & Hyde7. Interlude: Nocturnal Mist8. Revelation9. Mr. Clean10. Gorée (Go-ray)11. Cee-Tee-Eye12. Tightrope13. I'll Be There

autor: Petr Vidomus
Spustit audio