Robert Glasper Experiment: sobotní koncert na ČRo Jazz

9. květen 2013

Jazzový pianista s neortodoxním přístupem k věci – to je Robert Glasper. Koncert jeho elektronické formace Experiment odvysíláme v sobotu 11. května na Českém rozhlase Jazz (od 20:00).

Sobota 11. 5. – ČRo Jazz 20:00 – 21:00: Jazz Club – záznam koncertu z (záznam EBU z 26. 5. 2012, Theater Kehrwieder, Hamburg, Elbjazz Festival).

Robert Glasper je pianistou akustického tria i elektronického, hip-hopem ovlivněného uskupení Robert Glasper Experiment, přesto nestaví různé hudební koncepty proti sobě. Jeho hra inspirována Theloniem Monkem i raperem Kanye Westem zůstává stylově vytříbená a jednotná a je pro něj naprosto přirozené, že spolupracuje jak s jazzmany formátu Terence Blancharda či Christiana McBrida, tak i s rapery jako Mos Def nebo Q-Tip.

A ne náhodou nahrává pro vydavatelství Blue Note, které sdružuje nové jazzové tendence a perspektivy. Po albech Canvas (2005) a In My Element (2007) dostal Glasper prostor překlenout obě své paralelní hudební identity na jedné nahrávce s názvem Double Booked (2010).

„Jsem jako dům s mnoha místnostmi,“ říká Glasper. „Jazz je jedna z nich, ale stejně tak je v něm spousta dalších. A tohle je můj způsob, jak dát všechny ty místnosti dohromady, bez ohledu na to, jak bychom výsledek měli nazývat.“



O definování výsledku jeho snažení Glasperovi zjevně nejde, i když ani to neplatí tak docela. „Nechci, aby někdo totálně vydefinoval to, co dělám, protože to vnáší do věci kus normálnosti. A jazz by sakra měl být svým způsobem ne-normální,“ vysvětluje Glasper, který na svém předchozím albu Double Booked sice koketoval s hosty z pop-music (Bilal, Mos Def), šlo však přesto o nahrávku v běžném slova smyslu „jazzovou“, postavenou sice mnohdy na funkových a hip-hopových rytmech, ale vycházející z jazzového fundamentu a harmonií. Obě své tváře (s jazzovým triem i s hip-hopových projektem Experiment) pak představil Glasper na Strunách podzimu 2011.

Na CD Black Radio je pianista a producent mnohem přímočařejší: jazzu je výrazně méně, celek je v zajetí současného hip-hopu a R&B (i když je otázka, co to znamená). Nelze mu upřít schopnost upřít na sebe pozornost a rozjitřit vášně mezi jazzovými puristy. Ostatně s šokem či odmítnutím Glasper přímo počítá. „Doufám, že tu desku nebudou mít lidi rádi,“ smál se loni při rozhovoru pro Downbeat.

02578221.jpeg

V sobotu 11. května odvysílá ČRo Jazz (20:00) koncert právě zmiňované formace Experiment. Především fanoušci fúze jazzu a současného hip-hopu a R&B by si tento zážitek neměli nechat ujít!

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na stanici Český rozhlas Jazz. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.