Rok plný jazzu začíná: co chystají kluby a festivaly?

7. leden 2020

Do Česka se i letos chystá plejáda světových jazzmenů. Jak těch zavedených, namátkou Jan Garbarek, Pat Metheny či Erik Truffaz, tak interpretů u nás neokoukaných jako Madison McFerrin.

Na samém začátku roku pochopitelně není seznam potvrzených vzácných návštěv zdaleka definitivní. Plejáda slavných jmen přebude. Na podzim by měl například dorazit Kurt Elling a zazpívat s Jazz Dock Orchestra. Jedno už je ovšem jisté i nyní. Nudit se nebudeme. Vždyť ani do tuctu tipů na koncerty a festivaly (a půltuctu řádků nádavkem), konané v prvním pololetí, se nám nevešlo vše zajímavé.

John Scofield

6. 2. Trutnov, UFFO

Unikátní sólové vystoupení kytarového hrdiny zahájí další ročník Jazzince. Nepůjde o jediné letošní velké jméno festivalu. V Trutnově se objeví také americký funkový guru Maceo Parker (4. dubna v Národním domě) či britští GoGo Penguin.

03768162.jpeg

Kendrick Scott Oracle

10. 2. Praha, Jazz Dock

Kvinteto Oracle amerického bubeníka a skladatele Kendricka Scotta je možná na vrcholu svých tvůrčích sil. Alespoň to naznačuje aktuální deska A Wall Becomes A Bridge, vydaná prestižním labelem Blue Note a patřičně politicky angažovaná a nabroušená. Scottova hudba ovšem obstojí i bez společenského podtextu, který můžeme považovat za důvěryhodnou přidanou hodnotu. Je totiž krásná sama o sobě.

Emile Parisien Quartet

27. 2. Praha, Novoměstská radnice

Saxofonista Emile Parisien získal pověst jednoho z nejzajímavějších hráčů Francie. Může se pyšnit titulem „nejlepší domácí hudebník“, uděleným francouzskou Jazzovou akademií v roce 2012. Vystupoval s mistry jako Wynton Marsalis či Christian McBride. Nezapírá inspirace Waynem Shorterem či Ornettem Colemanem, ale k jejich odkazu přidává i nezaměnitelné prvky evropského impresionismu a vliv klasických skladatelů.

Dave Holland & Kenny Barron Trio feat. Johnathan Blake

15. 3. Praha, Jazz Dock

Legendární kontrabasista Dave Holland se do Česka vrací jako hlavní hvězda průběžného festivalu „... Days“, který pořádá Jazz Dock. Čímž je čtenářům jasné, že letošní festivalová řada ponese, po Saxophone Days či Trumpet Days z předchozích let, název Bass Days. V rámci série zahraje např. i Richard Bona, jeho koncert 9. 3. je však s dlouhým předstihem vyprodán.

Joshua Redman Quartet (15. 3. Brno, Sono Centrum)

Chris Potter Trio & Bill Frisell (24. 3. Brno, Sono Centrum)

Pat Metheny (9. 6. Brno, Sono Centrum)

Tradičně lákavý program nabízí JazzFestBrno. A vůbec nevadí, že sází na ověřené tváře. Například na svého téměř pravidelného hosta, basistu Avishaie Cohena (který 25. 4. nabídne reminiscenci svého již klasického tria z období alba Gently Disturbed) či americkou divu Lizz Wright, která v minulosti uhranula i publikum Strun podzimu. Aspoň můžeme porovnávat jejich vývoj. Pat Metheny hrál například na JazzFestu před osmi lety společně s Chrisem Potterem, v Unity Bandu. Nyní předvedou každý svou vlastní vizi. Potter navíc ve spojení s další, od Methenyho naprosto odlišnou ikonou šesti strun, Billem Frisellem.

Erik Truffaz Quartet

16. 3. Olomouc, Jazz Tibet

18. 3. Praha, Palác Akropolis

Ačkoliv je u nás Erik Truffaz častým hostem, nedopustí, aby se jeho muzika oposlouchala. Tentokrát představí nový sound, jaký zachytilo album Lune Rouge. Dílem retro s analogovými syntezátory, dílem typicky osobitý pohled za horizont současných vlivů. Zahraje v sestavě sehrané a zároveň „omlazené“ relativně novou krví bubeníka Arthura Hnatka.

Jan Garbarek Group

20. 3. Praha, Forum Karlín

Legenda skandinávského jazzu tentokrát přijede do Česka s hvězdnou nadnárodní sestavou. Figuruje v ní i dlouholetý souputník norského saxofonisty, fenomenální indický perkusista Trilok Gurtu. Poprvé se dva mimořádní instrumentalisté potkali na albu Living Magic (1990). Zahráli spolu i v Praze, konkrétně v roce 2013. Také další členy Garbarkovy skupiny prověřila dlouholetá spolupráce, ovšem u nás tuto sestavu uslyšíme živě poprvé. Německý klávesista Rainer Brüninghaus hrál už na saxofonistově albu Legend Of The Seven Dreams (1988) a brazilského basistu Yuri Daniela můžeme slyšet na Garbarkově živé desce Dresden (2007).

GoGo Penguin

26. 3. + 27. 3. Olomouc, Jazz Tibet

Ne, nepřepsali jsme se v datech a místech. Manchesterští kultovní jazz/trip hopoví GoGo Penguin opravdu věnují hned dva večery evropského turné olomouckému Jazz Tibetu. Mají to tam totiž rádi a atmosféru předchozích vystoupení považují za nezapomenutelnou. Stejně jako jejich příznivci. Pokud nejste z Olomouce, nemusíte hned rezervovat místenku ve vlaku, v jednání jsou i další zdejší vystoupení. Např. již zmíněný koncert v Trutnově v rámci Jazzince. Jejich data a místa však nebyla v době uzávěrky článku zcela potvrzena.

Madison McFerrin

17. 4. Olomouc, Jazz Tibet

18. 4. Praha, Jazz Dock

Jako dcera slavného otce to vůbec nemá lehké. Svými nahrávkami i sólovým vystupováním, na kterém využívá klavír, elektroniku včetně stop zasmyčkovaných do looperu, ale hlavně fenomenální hlas, už stihla dokázat, že umí být především sama sebou. V Praze vystoupí v rámci festivalové řady Mladí ladí jazz.

Shalosh

11. 5. Olomouc, Jazz Tibet

12. 5. Praha, Novoměstská radnice

Novátorské izraelské pianové trio je na scéně relativně krátce, od roku 2014, ale už si získalo věrné ctitele snad všude na světě, včetně Česka. Čím? Určitě hráčským nasazením, ve kterém se šťastně potkává jazzová členitost s rockovým drivem.

Jamie Cullum

12. 5. Praha, O2 Universum

Jedno, zda hudbu Jamieho Culluma hodíme do ranku vkusného popu nebo populárního jazzu. Jak dokázal opakovaně na festivalu Colours Of Ostrava, jeho koncerty jsou strhující. Od roku 2013, kdy tu vystoupil naposledy, navíc opět podstatně rozšířil repertoár. Zvláště o osobní a tudíž maximálně přesvědčivé písně z loňského, poprvé zcela autorského alba Taller.

Další chystaná vystoupení:

Ralph Towner, 3. 3. Praha, Novoměstská radnice

Itamar Borochov, 29. 3. Praha, Jazz Dock

Dhafer Youssef, 1. 4. Praha, Divadlo Hybernia

Camille Bertaud, 6. 4. Praha, Divadlo Semafor

Maceo Parker, 6. 4. Praha, Divadlo Archa

Moon Hooch, 25. 4. Praha, Palác Akropolis; 26. 4. Olomouc, Jazz Tibet 

Michel Camilo, 11. 5. Praha, Rudolfinum – Dvořákova síň

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.