The Rongetz Foundation – The Brooklyn Butterfly Session

3. prosinec 2012

Jméno Stephana Rongeta je u nás prakticky neznámé. Příznivcům fúzí jazzu, swingu a soulu by však rozhodně neměla ujít novinka jeho kolektivu Rongetz Foundation. Jejich desku Brooklyn Butterfly Session jsme zvolili Albem týdne!

Stephane Ronget (známější pod pseudonymem Rongetz) pochází z Francie, ale už dlouhou dobu působí v New Yorku. Vyrostl na sbírce jazzových vinylů své matky a ještě za svého působení na konzervatoři ve Francii (Lyon) si získal respekt coby schopný trumpetista a aranžér.

Ronget měl vždycky blízko k jazzu, ale po škole se realizoval především v crossover projektech. K těm nejúspěšnějším patří francouzské acid-jazzové seskupení Metropolitan Jazz Affair, které vydalo dvě alba a je zastoupeno na mnoha nu-jazzových kompilacích.

Postupem času hledal Stephane Ronget nové možnosti hudební realizace, což vyústilo v projekt Rongetz Foundation – vlastně volné uskupení hudebníků, nahrávající především Rongetovy vlastní, tanečně laděné kompozice, jež překračují hranice žánrů a spojují odlišné generace. Ačkoli rytmika tohoto společenství zůstává většinou stejná (jde o třetí album), projekt stojí a padá s hvězdnými hostujícími umělci – doposud např. členové Eddie Palmieri Orchestra, Mingus Big Bandu, RH Factoru, ale i kapely Franka Zappy.

Podívejte se na klip otvíráku Gogo Soul, v němž perlí dnešní jazz-soulová hvězda Gregory Porter:



Nové Rongetovo album Brooklyn Butterfly Session vznikalo opět v New Yorku. Francouzský trumpetista se zde prezentuje jako velmi dovedný skladatel a aranžér – osm z devíti skladeb napsal sám, zbývá pouze jeden cover (Sam’s Intro legendy reggae Counta Ossieho). Jejich společným jmenovatelem je dnes tak populární propojení jazzu, soulu a hip-hopu (s nemalou příměsí swingu).

Oproti jiným, podobně mediálně propíraným deskám současnosti (Robert Glasper, Esperanza Spalding) mám však pocit, že k jazzové (ba swingové) straně barikády má Stephane Ronget stále blíže – i když jsou zde nesporné hvězdy soulu a jazz-hip-hopu (zpěvačka Renne Neufville známá z Hargrovova RH Factoru, rapper John Robinson) a rytmika občas nese znatelné inspirace elektronikou, aranžér se tím nijak nenechává svazovat a mnohdy rozehrává delší improvizované plochy dechů bez ohledu na to, že by snad na hip-hopu odrostlé fanoušky mohl „zaskočit“.

Podívejte se na klip s hostujícím Johnem Robinsonem:



Neměli bychom zapomenout, že vedle exponovaných vokalistů Ronget angažoval pěknou řádku skvělých instrumentalistů. Frontline udává směr především nezaměnitelný baryton saxofonista Ronnie Cuber (můžete znát především z desek Randyho Breckera, George Bensona a konečně i Mingus Bigbandu). Vynikající sólo má hlavně v 6/4 swingující Hard Bop Merry Go Round, zde si však poslechněte jeho dialog s druhým ze saxofonistů, Brucem Williamsem na altku (opět z RH Factoru) v skladbě The Braggart:

V Bolshoi Drunk Gost se představuje poprvé pouze neortodoxní pianové trio. Poslechněte si sólo francouzského pianisty Jeremy Bruna:

Rongetz Foundation znovu upozorňují, že prvotními atributy jazzu byla především zábava a tanec. Leader projektu Stephane Ronget dokáže zaujmout nové posluchače (už jen ta řádka soulových a hip-hopových ikon), dovedně aktualizuje některé odkazy z minulosti a přitom všem nezůstává ani staromódní, ani příliš nepodléhá pop-jazzovému mámení. Brooklyn Butterfly Session je prostě ideální volba pro poučeného a přitom nepříliš ortodoxního posluchače.

The Rongetz Foundation – The Brooklyn Butterfly Session

02776628.jpeg

Stephane Ronget – kompozice, trubka, klávesy, aranžmáVokalisté: Renee Neufville, Gregory Porter, John Robinson, Marvin Parks, Ansel MatthewsRonnie Cuber – baryton saxofonBruce Williams – alt saxofon Jerome Jennings – bicíCorcoran Holt – kontrabasJeremy Brun – piano

Label: Heavenly Sweetness, 2012

www.heavenly-sweetness.com

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.