The Rudder – živě z Jazz Docku, 2010

25. leden 2012

Sobota 28.1. – Euro Jazz 20:00 – 21:05: Jazz Club – záznam z klubu Jazz Dock v Praze, 6. 11. 2010

Progresivní seskupení The Rudder, složené z hvězd současné newyorské scény, vystupovalo v listopadu 2010 v pražském Jazz Docku. Koncert, který se uskutečnil v rámci poměrně extenzivního evropského turné, tehdy natočil Český rozhlas a Euro Jazz z něj část odvysílá tuto sobotu od 20:00.

The Rudder bývají stylově přirovnáváni ke skupinám jako Medeski, Martin & Wood nebo The Bad Plus. Jejich hudba je energická fúze jazzu, rocku, hiphopu, drum’n‘bassu a acid jazzu. Všechny tyto složky jsou ale jen ingredience, ze kterých vzniká hudba vždy nová, překvapující, avantgardní a zvukově agresivní.

Kapela ve složení Chris Cheek (hrál i na posledním albu Jaromíra Honzáka), Henry Hey, Tim Lefebvre a Keith Carlock odehrála v roce 2010 v Praze dva koncerty, které patřily bezpochyby k vrcholům tehdejší podzimní sezóny.

Podívejte se na koncertní sestřih z té doby:

Na koncertě v Praze kapela odehrála povětšinou skladby z posledního alba Matorning (2009), ale i množství nových kompozic. V Jazz Docku The Rudder přesvědčili, že síla kapely netkví ani tak v sólových vstupech, jak v jazzu hlavního proudu bývá běžné, ale v kolektivní souhře a rockově výbušné energii. Ostatně není divu, členové se pohybují dovedně jak v jazzu, tak v oblasti rocku (klávesista Henry Hey např. hrával s Rodem Stewartem, bubeník Keith Carlock se Stingem, nebo Dianou Ross).

Podívejte se na další ukázku:

Máte-li rádi jam-bandové kapely typu MMW nebo všelijak rockem napájený jazz, záznam The Rudder na Euro Jazzu byste si rozhodně neměli nechat ujít. A co víc, můžete jej brát jako svého druhu pozvánku: kapela totiž má v březnu opět přijet do Prahy!

The Rudder – živě z Jazz Docku, 2010

Chris Cheek – saxofony Henry Hey – klávesy Tim Lefebvre – baskytara Keith Carlock – bicí

http://www.ruddermusic.com

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.