Rudy Linka vydal album s Mehldauovým basistou, míří na turné

10. říjen 2012

V Americe usazený kytarista a organizátor Bohemia Jazz Festu vydal po delší době nové album. Novinkou je rozšíření sestavy o pianistu Jonathana Batistu.

Rudy Linka nevydává alba příliš často, tím posledním bylo Songs z roku 2008, na kterém účinkovali bubeník Paul Motian a basista Larry Grenadier. Právě posledně zmiňovaný hráč, známý především z tria Brada Mehldaua, hraje i na novém snímku s názvem Re:Connect, který byl nahrán na jaře v newyorských studiích Sear’s Sound. Rytmiku doplňuje bubeník Kenny Wollesen a ve čtyřech skladbách je základní kytarové trio doplněno o piano (Jonathan Batiste).

Novinka má propojovat různé světy, ve kterých se Linka v současnosti pohybuje: rušný New York, Praha, ale i chata v jihočeských Prachaticích:

„To album je velmi pestré, dostal jsem se totiž do stádia, když už moc nerozlišuju jednotlivé styly hudby. Není to jen tak, že různé písně mají různou náladu, styly se prolínají uvnitř jedné skladby. Je tam například jedna píseň, která je jakoby ve stylu ECM, ale taky čtyři jako od Rolling Stones. Ale nebylo to tak, že bych si řekl: Teď tam dám pár taktů Rolling Stones. To prostě tak přirozeně vyplynulo. Dokonce je tam i jedna česká lidová písnička,“ řekl kytarista v dosud nepublikovaném rozhovoru pro časopis Harmonie.

Poslechněte si ukázky:

Většinu Linkových autorských skladeb doplňují covery Joni Mitchell, Thelonia Monka či Johna Abercrombieho. Novinkou je rozšíření harmonického spektra o piano. „Není to ale otázka nástroje, ale toho, kdo na ten nástroj hraje. Jonathan Batiste je fantastický člověk, který mi umí dát prostor, a já zase dávám prostor jemu. Nedohadujeme se, kdo bude hrát harmonii. Podobně to fungovalo i s dalšími lidmi, se kterými jsem kdy hrál, protože to jsou všechno velmi citliví muzikanti,“ glosuje Linka.

Nové album Re:Connect představí Rudy Linka také na několika českých koncertech v listopadu (termíny níže). Na turné ho nicméně doprovodí jiná rytmika (Alex Wyatt – bicí a Christ van Beest – kontrabas).

02391652.jpeg

Rudy Linka Trio – turné 2012 7. 11. Masarykovo muzeum, Hodonín8. 11. Kino Sněžník, Děčín 9. 11. Clarion Zlatý lev, Liberec 10. 11. Koncertní síň Trojice, Písek11. 11. Městské divadlo, Zlín12. 11. Cooltour, Ostrava 13. 11. Kroměříž14. 11. Divadlo Drak, Hradec Králové15. 11. Městská knihovna, Praha16. 11. Koncertní sál O. Jeremiáše, České Budějovice17. 11. Galerie Konvent, Mikulov 18. 11. Alterna, Brno20. 11. Beroun 21. 11. Městské divadlo, Český Krumlov 22. 11. Litomyšl28. 11. Divadlo hudby, Olomouc 29. 11. Reduta, Uherské Hradiště

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.