Saigon Quartet /Julien Lourau – živě z Paříže

4. červenec 2011

Sobota 9.7. – Euro Jazz 20:00 – 21:05: Jazz Club – Záznam koncertu z Charles Trenet Studio, Radio France, Paříž, 22. 5. 2010

Jméno francouzského saxofonisty Juliena Lourau si spojujeme obvykle s různými typy fúzí: s elektronikou, latinskoamerickou či arabskou hudbou. Nic z toho ovšem nenajdeme na záznamu, který na Euro Jazzu odvysíláme tuto sobotu.

V Marseilles usazený Lourau (1970) na sebe v 90. letech upozornil zejména tanečně orientovaným projektem Groove Gang či spoluprací s Henri Texierem nebo Malikem Mezzadrim, z poslední doby je známý jeho jazzrockověji orientovaný ansámbl Fire and Forget nebo komorní dua/tria s pianistou Bojanem Z.

Louraův Saigon Quartet je relativně nový projekt spíše straight-aheadového ražení. Akustické kvarteto vzniklo v roce 2007 a svůj název dostalo podle města, ve kterém vystupovalo poprvé: tedy vietnamský Saigon. Loni vydalo debutovou desku u francouzského labelu Naive. Poslechněte si ukázku z alba:

Playlist záznamu EBU (Evropské vysílací unie), který odvysíláme o víkendu, vychází právě ze zmiňované loňské nahrávky: autorsky se zde tedy opět zhruba rovnocenně střídají Lourau s pianistou Laurentem Coqem, americká rytmika je však vystřídána francouzskými hráči (Mathias Allamane – kontrabas, Donald Kontomanou – bicí).

Lourau mezi své inspirační zdroje počítá zejména Sonnyho Rollinse a Waynea Shortera, zejména na koncertech však bývají patrné i ohlasy hry Michaela Breckera. Střídá tenor i soprán saxofon, nicméně oceňovaná je zejména jeho hra na sopránku (jak dokazoval například v triu Bozilo nebo na našem záznamu v Coqově skladbě Walking on Water). Ačkoli se o něm píše, že jde o lyrický typ hráče (jak je znát třeba v zachycené Louraově baladě Angels), francouzský koncert exponuje také jeho agresivnější tvář (zejména v první polovině).

Pařížský záznam z května loňského roku ukazuje Saigon Quartet ve skvělé kondici. Sobotní Jazz Club na Euro Jazzu byste si neměli nechat ujít.

Saigon Quartet

Julien Lourau – soprán, tenor saxofon Laurent Coq – piano Mathias Allamane – kontrabas Donald Kontomanou – bicí

02376472.jpeg

http://www.myspace.com/julienlourau

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.