Saxofonista Michal Žáček vydává debut

7. prosinec 2012

Ostravský multiinstrumentalista Michal Žáček se objevuje v bookletech alb mnoha jazzových i popových umělců. Nyní vydává vlastní sólové album s hostujícím Davem Wecklem.

Vystudovaný flétnista, ale také oceňovaný soprán saxofonista Michal Žáček je kapelníkem vlastní jazzové kapely The Gizd Q, pravidelně vystupuje a nahrává s kapelami Boris Band Combination, TUTU, Rhythm Desperados nebo se slovenským zpěvákem Petrem Lipou. V oblasti pop music nahrává a koncertuje s řadou zpěváků a skupin, ať už jsou to Jana Kirschner, Richard Miller, Buty, Monika Bagárová nebo -123 minut.

Svou novou desku Beatiful Day nahrál Žáček ve spolupráci s pianistou a aranžérem Borisem Urbánkem. Album vznikalo v průběhu uplynulých pěti let, v přestávkách mezi profesními povinnostmi obou aktérů, a tvoří jej převážně skladby z dílny Borise Urbánka.

Poslechněte si ukázky:

V kolekci 12 skladeb se Žáček prezentuje nejen jako sólista, ale i jako citlivý doprovazeč. Sopránsaxofon střídá s altsaxofonem nebo flétnou a v dechových sekcích, které si vesměs nahrál sám, hraje navíc na tenorsaxofon a barytonsaxofon. Při výběru spoluhráčů na albu padla volba na kolegy z kapely TUTU – baskytaristu Martina Gašpara, bubeníka Marcela Buntaje ze Slovenska a ostravského kytaristu Rudyho Horvata.

K žánrově pestrému albu přispěli velkým dílem hosté: zpěváci Vojtěch Dyk, Tonya Graves, někdejší leader světoznámých Freak Power, anglický zpěvák a trombonista Ashley Slater, nebo americký bubeník Dave Weckl.

Album Beautiful Day bude pokřtěno 12. prosince v ostravském Gongu na koncertě Vojtěcha Dyka s B Side Bandem.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka